Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Бошко Томић затражио је од Владе Федерације БиХ и Федералног фонда ПИО/МИО одговор на питање шта чине да би био ријешен проблем са Фондом ПИО Републике Српске у вези са око 25 000 пензионера који су пензију зарадили у ФБиХ, а права остварују у Српској.

„Више од 30 000 људи остварило је право на пензију у ФБиХ прије избијања рата 1992. године, али је у међувремену знатан број њих умро, тако да сада око 25 000  пензионера, корисника  ПИО РС, потражује своја права у ФБиХ“, рекао је Срни Томић,  истичући да је ријеч о људима који су по Уставу, законима и свим међународним прописима право на пензију остварили у Федерацији.

Он је подсјетио да је Фонд ПИО РС прије неколико година поднио тужбу против Фонда ПИО/МИО ФБиХ како би ово питање било ријешено. „Дуг федералног Фонда тада је износио око 180 милиона КМ, а са каматама то је сада близу 500 милиона марака“, навео је Томић.

Он је додао да је својевремено, као министар рада и борачко-инвалидске заштите РС, у неколико наврата покушао да се изнађу заједничка рјешења како би се изашло из ове кризе.

„И сад би било добро да се договором пронађе рјешење, јер постоје најаве да ће се, након што је Суд у Стразбуру у случају Душка Карановића пресудио да има право да пензију прима тамо гдје ју је зарадио, односно у ФБиХ, овом суду обратити већи број пензионера из Српске који су своја права остварили у Федерацији“, рекао је Томић.

Према његовим ријечима, с обзиром на то да пресуда против ФБиХ већ постоји, у новим случајевима Суд у Стразбуру аутоматски ће доносити нове пресуде, без расправа.

„Договором ентитетских министарстава и фондова ПИО била би послата добра порука према Стразбуру и међународној заједници да не морамо та питања рјешавати судом, а што је најбитније, заштитили би пензионере који правду више не би морали да траже на суду“, истакао је Томић.

Он је изразио увјерење да су надлежне институције у РС спремне за договор да ФБиХ дуг врати у неком разумном периоду, док судска пресуда значи да дуг треба одмах измирити.

Томић је истакао да би преласком 25 000 пензионера из Српске у надлежност ФБиХ био знатно растерећен Фонд ПИО РС који за ове пензионере на мјесечном нивоу издваја више од шест милиона КМ.

Питање шта надлежне институције ФБиХ чине у вези са рјешавањем овог проблема Томић је поставио и у форми посланичког питања на посљедњој сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Ostavi poruku