Командант Кфора, њемачки генерал Ерхард Древс, најавио је могућност ескалације сукоба на сјеверу Косова уколико власти у Приштини „изгубе стрпљење“ и одлуче да спроведу пуну контролу над цијелом покрајином.

„До ескалације свакако неће доћи због несразмјерних поступака Кфора. Али, могло би да дође ако влада у Приштини изгуби стрпљење и покуша да спроведе пуну контролу на сјеверу, или то исто покушају заинтересовани кругови са сјевера Косва“, оцијенио је Древс за интернет-страницу њемачких оружаних снага.

Брже-боље је реаговао министар унутрашњих послова Косова Бајрам Реџепи који је за приштинске медије изјавио да ни он не може искључити употребу силе како би се омогућила слобода кретања на сјеверу и уклониле барикаде.

Замољен да прокоментарише изјаву министра полиције Србије Ивице Дачића да би напад на сјевер Косова био напад на Србију, Бранко Крга каже да је нејасно да ли је то Дачићево лично мишљење.

– Држава најприје мора да има јасну визију шта жели са Косовом. Тек тада је могуће да се направи стратегија доласка до циља. У томе ће, сјем одређених безбједносних служби, најзначајнију улогу ипак има дипломатија. Послије сваког сукоба се увијек сједа за преговарачки сто – закључује генерал Крга.

„Чини се да без употребе силе путеви неће бити проходни јер приликом сваког покушаја да се уклоне барикаде догађају се напади на војнике“, рекао је Реџепи.

Некадашњи начелник Генералштаба Војске Југославије, а сада предавач на Академији за дипломатију и безбједност генерал Бранко Крга оцјењује за „Вијести“ да ове изјаве не доживљава као класично „звецкање оружјем“ или најаву ескалације сукоба.

– До драстичног погоршања ситуације би дошло ако би Приштина одлучила да у једној акцији рашчисти све барикаде, али за тако нешто немају капацитета. Зато и сумњам да ће интензитет могућих сукоба у будућности бити већи од досадашњих – каже генерал Крга, али и упозорава да су изјаве званичника Кфора у којима се бави таквим спекулацијама мимо њиховог мандата и штете нормализацији ситуације.

– Мандат Кфора није да се бави тим спекулацијама, већ да, уколико има неке податке, учини све да спријечи могуће насиље, било да оно долази из Приштине или од стане неких других екстремиста. Спречавање насиља је првенствени задатак ове мировне мисије, и то никако не треба заборавити – каже Крга.

Њемачки генерал је оцијенио и да бунт Србе са сјевера не сматра као побуну, већ „неку врсту генералног штрајка“.

„Ти људи који стоје на барикадама нису никакви криминалци, они нису чак ни политички одговорни, већ су инструментализовани. То су нормални, просјечни људи који су или плаћени или су принуђени да буду на барикадама“, навео је Древс.

Ostavi poruku