Lopovi su na širem području Banjaluke ukrali više od 250 metara kabla sa senzorima za ispitivanje nafte, vlasništvo firme „Jadran Naftagas“, koja u kooperaciji s ruskom firmom ispituje nalazišta nafte u Republici Srpskoj, a čija je vrijednost procijenjena na 15.000 maraka.

Naime, banjalučka policija u petak je saopštila da je nepoznati lopov u četvrtak uveče ukrao 50 metara pomenutog kabla, vlasništvo te firme.

„Nezavisne“ nezvanično saznaju kako je pljačkaški pohod nastavljen i u petak iza ponoći, kada su lopovi ukrali još 200 metara istog kabla, ali ta krađa nije ušla u zvanično saopštenje CJB Banjaluka.

Prva pljačka, kako je potvrđeno u policiji, zabilježena je u Potkozarju kod Banjaluke, kada su lopovi presjekli i odnijeli 50 metara kabla, a druga pljačka zabilježena je nekoliko časova kasnije u Kuljanima, kod Banjaluke.

Radnike firme „Jadran Naftagas“ u petak smo zatekli kako u za tu svrhu namijenjenim kamionima ispituju naftu na dionici magistralnog puta Banjaluka – Prijedor u banjalučkom prigradskom naselju Ramići.

Oni su nam ispričali da do dolaska u Banjaluku nisu imali problema s krađom tih kablova.

„Od Novog Grada do Banjaluke nije bilo problema. Kako smo došli u ovaj dio, već su nam u dva navrata pokrali kablove“, ispričao je radnik, koji je želio ostati anoniman.

Dodao je kako su zbog krađe kablova radovi na dionici magistralnog puta kasnili nekoliko časova.

„Ti su kablovi namijenjeni samo za ispitivanje nalazišta nafte i ne mogu biti korišteni za nešto drugo. Ne znamo kome je u interesu da krade ove kablove“, zaključio je radnik.

Gospa Arsenović, portparol CJB Banjaluka, izjavila je da je policija nakon zaprimljene prijave o krađi kablova obavila uviđaj i pokrenula istragu u cilju hvatanja lopova.

Predrag Radanović, generalni direktor „Jadran Naftagasa“, izjavio je u petak kratko da nije upoznat s krađom kablova.

„Niko me još nije obavijestio o tome, tako da ne mogu komentarisati krađu“, naveo je Radanović.

Investicija vrijedi milione

„Jadran Naftagas“ je zajedničko preduzeće NIS i preduzeća „Njeftgazinkor“, kćerke firme ruske kompanije „Zarubežnjeft“, osnovano krajem prošle godine u Banjaluci za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika na teritoriji RS.

Inače, programom investicija do 2014. godine u geološka istraživanja nafte i gasa u RS biće investiran 41 milion dolara, a u ovoj godini investicije u istraživanje iznose 4,05 miliona evra.

Prva geološka istraživanja otpočela su početkom ovog mjeseca u mjestu Slabinja, kod Kozarske Dubice, a biće nastavljena u Novom Gradu, Kostajnici, Prijedoru, Oštroj Luci, Banjaluci, Čelincu, Prnjavoru i Doboju.

„Jadran Naftagas“ dobio je od Vlade RS koncesiju na 30 godina za istraživanje i eksploataciju nafte u RS.

Ostavi poruku