Насловна Република Српска У личној карти и ћирилица и ентитетско држављанство

У личној карти и ћирилица и ентитетско држављанство

0

Савјет министара БиХ прихватио је уз мање техничке корекције амандмане да се у новој личној карти подаци грађана пишу ћирилицом и латиницом, као и да се пише ентитетско држављанство, потврдио је министар цивилних послова БиХ Средоје Новић.

Амандманима које је предложио посланик СНСД-а Лазар Продановић предвиђена је употреба ћирилице и латинице у складу са уставном равноправношћу оба писма, а осим језика народа у БиХ на личним картама су енглески и француски.

Другим амандманом препоручено је да се на личним картама, осим држављанства БиХ, убудуће пише и ентитетско.

Новић је истакао да је из Савјета министара парламенту БиХ упућен још један амандман који би, ако буде усвојен, значио да се на личним картама налазила и шифра крвне групе грађанина, ако захтијева при издавању докумената.

Посланик СНСД-а Лазар Продановић рекао је за „ЕуроБлиц“ да ће ова странка гласати за измјене закона само ако у парламенту БиХ буду прихваћена оба његова амандмана – писмо и ентитетско држављанство, а идентичан став има Клуб посланика СДС-а па посланик ове странке Александра Пандуревић поручује да се ради о поштивању уставне одреднице о равноправности два писма, три језика и два ентитета који према Уставу БиХ имају своја држављанства.

Према информацијама овог листа, бошњачки министри у Савјету министара БиХ гласали су против уношења држављанства у личне карте, што је директна порука бошњачким посланицима у Парламентарној скупштини БиХ да не гласају за овакве измјене Закона о личној карти.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version