Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је данас да се БиХ суочава с истинским проблемима и нагласио да је Дејтонски споразум обезбиједио одређено функционисање те земље, а да рјешење боље од постојећег могу донијети само три народа и два ентитета.

„Свако друго рјешење је наметнуто рјешење које може произвести само много веће проблеме“, подвукао је Тадић у разговору с новинарима послије сусрета с предсједником Савјета Европске уније Херманом ван Ромпејем у Бриселу.

Српски предсједник оцијенио је да у прилазу унутрашњим промјенама у БиХ треба имати врло рационалан приступ, уз опаску да „ту грану на којој БиХ, да тако кажем симболички, сиједи не би требало да неко посијече док се не изгради нека много чвршћа и боља грана“.

„Данас не функционишу ни многе друге, много богатије и старије земље него БиХ, а с друге стране БиХ се суочава с реалним проблемима које нико не може ставити под тепих, а Дејтон је обезбиједио мир и какво-такво функционисање БиХ“, указао је Тадић.

Он је додао да због тога „само рјешење које доносе три народа и два ентитета и које би могло бити боље од постојећег, треба да буде реалистична опција“.

„То рјешење могу да донесу само легитимни представници демократије у БиХ, јер свако друго рјешење је наметнуто рјешење које може произвести само много веће проблеме“, казао је Тадић.

Предсједник Тадић је додао да треба имати врло рационалан приступ „да ту грану на којој БиХ, да тако кажем симболички, сиједи, не би неко посјекао док се не изгради нека много чвршћа и боља грана“.

„Ја иначе мислим да је недостатак рационалног приступа не само у БиХ, већ и у политици на Балкану једна од основних слабости у свим деценијама иза нас“, нагласио је шеф српске државе.

Он је додао да је та вриједносна промјена она суштинска измјена и реформа у будућности која очекује цио регион.

„Покушао сам и у српској политици и уопште у региону да наметнем један другачији ход или начин приступања рјешавању проблема, потпуно супротан оном традиционалистичком“, казао је Тадић.

„Не конфликт, већ мир, не ирационалност, вишак емоција, већ вишак промишаљања и плана, ићи према рјешењу, а не далеко од рјешења, напасти проблем, пронаћи солуцију – то су једноставне методолошке промјене, а мислим да нам свима заједно могу донијети велику корист, а посебно грађанима бољи живот“, навео је предсједник Србије.

Тадић је рекао да „само у таквим околностима можемо обезбиједити веће инвестиције и бољи животни стандард“.

„Коначно је вријеме да сви заједно схватимо да укупни амбијент у којем живимо јесте од суштинске важности и за потенцијалне инвеститоре. А не да се жалимо на злехуду судбину што живимо лоше, већ да размислимо мало зашто не кореспондирамо са светом у којем се налазимо, прије свега с европским светом“, казао је Тадић.

Српски предсједник указао је да међутим, треба да будемо свјесни и чињенице да Европска унија у условима кризе такође трпи велике притиске.

„Дијалог о будућности ЕУ није једноставан, постоје различита мишљења у ЕУ, постоји демократски дијалог и отворена расправа, али и даље су то друштва која имају кудикамо ефикаснији модел управљања и кризама, изазовима, као и рјешавања проблема“, подвукао је Тадић.

Он је нагласио да је ЕУ најуспјешнији пројекат мира у историји човјечанства и дода да „пошто је рат био највећи изазов и балканског простора, хајде да ми примијенимо европска рјешења.

„И зато мислим да Европска унија нема бољу алтернативе него што је она сама“, закључио је Тадић.

Ostavi poruku