Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da se BiH suočava s istinskim problemima i naglasio da je Dejtonski sporazum obezbijedio određeno funkcionisanje te zemlje, a da rješenje bolje od postojećeg mogu donijeti samo tri naroda i dva entiteta.

„Svako drugo rješenje je nametnuto rješenje koje može proizvesti samo mnogo veće probleme“, podvukao je Tadić u razgovoru s novinarima poslije susreta s predsjednikom Savjeta Evropske unije Hermanom van Rompejem u Briselu.

Srpski predsjednik ocijenio je da u prilazu unutrašnjim promjenama u BiH treba imati vrlo racionalan pristup, uz opasku da „tu granu na kojoj BiH, da tako kažem simbolički, sijedi ne bi trebalo da neko posiječe dok se ne izgradi neka mnogo čvršća i bolja grana“.

„Danas ne funkcionišu ni mnoge druge, mnogo bogatije i starije zemlje nego BiH, a s druge strane BiH se suočava s realnim problemima koje niko ne može staviti pod tepih, a Dejton je obezbijedio mir i kakvo-takvo funkcionisanje BiH“, ukazao je Tadić.

On je dodao da zbog toga „samo rješenje koje donose tri naroda i dva entiteta i koje bi moglo biti bolje od postojećeg, treba da bude realistična opcija“.

„To rješenje mogu da donesu samo legitimni predstavnici demokratije u BiH, jer svako drugo rješenje je nametnuto rješenje koje može proizvesti samo mnogo veće probleme“, kazao je Tadić.

Predsjednik Tadić je dodao da treba imati vrlo racionalan pristup „da tu granu na kojoj BiH, da tako kažem simbolički, sijedi, ne bi neko posjekao dok se ne izgradi neka mnogo čvršća i bolja grana“.

„Ja inače mislim da je nedostatak racionalnog pristupa ne samo u BiH, već i u politici na Balkanu jedna od osnovnih slabosti u svim decenijama iza nas“, naglasio je šef srpske države.

On je dodao da je ta vrijednosna promjena ona suštinska izmjena i reforma u budućnosti koja očekuje cio region.

„Pokušao sam i u srpskoj politici i uopšte u regionu da nametnem jedan drugačiji hod ili način pristupanja rješavanju problema, potpuno suprotan onom tradicionalističkom“, kazao je Tadić.

„Ne konflikt, već mir, ne iracionalnost, višak emocija, već višak promišaljanja i plana, ići prema rješenju, a ne daleko od rješenja, napasti problem, pronaći soluciju – to su jednostavne metodološke promjene, a mislim da nam svima zajedno mogu donijeti veliku korist, a posebno građanima bolji život“, naveo je predsjednik Srbije.

Tadić je rekao da „samo u takvim okolnostima možemo obezbijediti veće investicije i bolji životni standard“.

„Konačno je vrijeme da svi zajedno shvatimo da ukupni ambijent u kojem živimo jeste od suštinske važnosti i za potencijalne investitore. A ne da se žalimo na zlehudu sudbinu što živimo loše, već da razmislimo malo zašto ne korespondiramo sa svetom u kojem se nalazimo, prije svega s evropskim svetom“, kazao je Tadić.

Srpski predsjednik ukazao je da međutim, treba da budemo svjesni i činjenice da Evropska unija u uslovima krize takođe trpi velike pritiske.

„Dijalog o budućnosti EU nije jednostavan, postoje različita mišljenja u EU, postoji demokratski dijalog i otvorena rasprava, ali i dalje su to društva koja imaju kudikamo efikasniji model upravljanja i krizama, izazovima, kao i rješavanja problema“, podvukao je Tadić.

On je naglasio da je EU najuspješniji projekat mira u istoriji čovječanstva i doda da „pošto je rat bio najveći izazov i balkanskog prostora, hajde da mi primijenimo evropska rješenja.

„I zato mislim da Evropska unija nema bolju alternative nego što je ona sama“, zaključio je Tadić.

Ostavi poruku