Истрага Тужилаштва БиХ у “предмету Дудаковић и други” спроводи се већ четири године против 22 лица која су као команданти, високопозиционирани официри и војници у структурама бригада Петог корпуса Армије РБиХ осумњичени да су починили ратне злочине у Крајини током војних операција спроведених 1994. и 1995. године.

Ријеч је о операцијама кодних назива “Слобода-Тигар 94”, “Грмеч 94” и “Сана 95”.

У допуни Наредбе о спровођењу истраге коју је Тужилаштво БиХ издало 29. септембра 2007. године под бројем КТ-РЗ 117/07 и која је у посједу “Гласа Српске” стоји да су, поред команданта Петог корпуса АРБиХ Атифа Дудаковића, за ратне злочине осумњичени Мирсад Селмановић, Хуснија Авдагић звани Хуска, Сенад Шаргановић, Хамдија Абдић звани Тигар и Хамдија Делалић.

– Осумњичени су и Сеад Јусић, Зијад Нанић, Нијаз Миљковић, Амир Авдић, Мирсад Седић, Ибрахим Надаревић, Сакиб Форић и Мирсад Драчић. Ту су и Хусеин Балагић, Самир Шабић, Зијад Кадић звани Апица, Тањфик ал Харби, Аган Елкасовић, Нисвет Муратовић, Исмет Мусић и Абид Кауковић – стоји у Наредби за истрагу коју су потписали тужилац Милорад Барашин и међународни тужилац Дејвид Швендимен.

Селмановић је тада био начелник Штаба, а Авдагић начелник безбједности Петог корпуса АРБиХ. Шаргановић је био командант 501, Абдић командант 502, а Делалић командант 503. бригаде Петог корпуса. Јусић је био командант 505, а Нанић начелник безбједности те бригаде. Миљковић је био командант 506, Авдић 510, Седић 511, Надаревић командант 517. бригаде Петог корпуса, а Форић командант 17. витешке крајишке бригаде Седмог корпуса АРБиХ.

Драчић, Балагић, Шабић, Кадић, Ал Харби, Елкасовић, Муратовић, Мусић и Кауковић били су командири, припадници специјалних јединица, војници и стражари у бригадама Петог корпуса. По Наредби тужилаца они су требали да буду издвојени из овог списа (КТ-РЗ 117/07) те да за њих буду формирани посебни предмети.

Сви осумњичени терете се по укупно 22 тачке које наводе на сумњу да су починили ратне злочине против цивилног становништва и ратних заробљеника.

Првих 13 осумњичених, команданти и високи официри Петог корпуса, терете се, поред осталог, за убиства, успостављање великог броја затвора у Крајини и за гранатирање.

Осумњичени су за кажњавање и злостављање затворених лица, српских цивила, припадника Војске Републике Српске (ВРС), Војске Републике Српске Крајине (ВРСК) и Народне одбране Аутономне покрајине Западна Босна (НО АПЗБ), од којих су многи убијени и нестали.

– Они су затварани у затворима у Бихаћу у касарни “Адил Бешић”, у хотелу “Парк”, у затвору Луке, у затвору у полицијској станици, у Аероклубу, у затвору Бакшаиш, у затвору у фабрици целулозе “Инцел”, у просторијама испред хотела “Радоч” у Бужиму, у затвору “Силос” у Бужиму, у затворе у ауто-сервису “Рад” у Цазину и у затворе у војном магацину код полицијске станице у Босанском Петровцу – стоји у образложењу Наредбе.

Према незваничним информацијама, Тужилаштво БиХ би до краја године требало да подигне оптужницу против Дудаковића.

Још се не зна против кога ће још бити подигнута оптужница, а до сада је саслушан само Ибрахим Надаревић, који је данас посланик СДА у Парламенту ФБиХ.

“Глас Српске” објавио је да је до сада Тужилаштво БиХ, у истрази против Дудаковића, игнорисало пресуде за ратне злочине Суда БиХ против Дудаковићевих официра Идхана Сипића, Суада Капића Хоџе и Суље Карајића, иако је Дудаковић за све знао и наређивао им.

Радио-телевизија РС објавила је 2006. године видео-снимак настао у околини Глине и Двора на Уни 7. и 8. августа 1995. године, на којем се види да се припадници војних формација “Црне мамбе” из Хрватске и одреда “Хамзе” из БиХ, који су били под Дудаковићевом командом, обрачунавају са српским војницима и цивилима који током “Олује” напуштају Крајину. На снимцима се види и да Дудаковић наређује паљење српских села у наставку акције “Олуја”, 16. и 17. септембра 1995. године.

Припадници СИПА по налогу Тужилаштва БиХ, у оквиру истраге за ратне злочине у “предмету Дудаковић и други”, недавно су изузели ратну документацију полицијских структура у Унско-санском кантону која се налазила у просторијама бивше касарне “Орљани” у Бихаћу.

Докази о ратним злочинима Петог корпуса АРБиХ пронађени су и током недавне ексхумације осам тијела српских војника у кругу касарне “Адил Бешић” у Бихаћу. Убијенима су руке биле везане бодљикавом жицом. Још 2006. године власти РС поднијеле су кривичну пријаву против Дудаковића за ратне злочине над Србима, али он је до данас на слободи.

Доказ за ратне злочине које је починио Дудаковић су и видео-снимци на којима он наређује ликвидацију заробљеника.

У образложењу Наредбе Тужилаштва БиХ стоји и то да су команданти и официри Петог корпуса одговорни за дешавања у затворима у касарни “Адил Бешић” у Бихаћу, гдје је била смјештена и команда Штаба Петог корпуса АРБиХ.

– У изузетно нехуманим условима ту је боравило и по 1.200 затвореника. Мучени су жеђу па су зато губили свијест. Војни полицајци Адил Ружини и Емин Пивић нанијели су тешке тјелесне повреде Арифу Вуковићу, Есаду Човићу, Фикрету Садиковићу, Сеаду Кајтезовићу и Драгану Ступару – стоји у образложењу.

Ostavi poruku