Државни празници у БиХ које поштује и обиљежава Канцеларија високог представника (ОХР), у складу са одлуком Савјета за провођење мира (ПИК), јесу 1. јануар, 1. мај и 25. новембар, изјавио је Срни високи представник у БиХ Валентин Инцко.

Инцко није могао прецизирати када је Управни одбор ПИК-а донио такву одлуку, наводећи да то није учињено током његовог мандата, него раније, те да, према Дејтонском уставу, закон о празницима БиХ донесен 1995. године вриједи све док не буде усвојен нови.

„Што се тиче високог представника и међународне заједнице, ПИК је одлучио да обиљежавамо три државна празника – 1. јануар, 1. мај и 25. новембар. Тога се држимо и зато смо данас дошли да честитамо“, рекао је Инцко синоћ новинарима на пријему у Предсједништву БиХ.

Директор комуникација ОХР-а Олег Милишић рекао је Срни да су ова три слободна дана за запослене у ОХР-у дефинисана Правилником о раду, који спецификује све административне одлуке које се тичу запослених.

„Тај правилник усвајају финансијски експерти Управног одбора ПИК-а и након усвајања на тој групи иде даље на потврду на политичком нивоу на сједници Управног одбора. Одлука о нерадним данима донесена је много прије мандата Валентина Инцка, али нисам сигуран тачно када“, појаснио је Милишић.

Први замјеник високог представника Родерик Мур рекао је новинарима на синоћњем пријему да у правном смислу за ОХР нема дилеме када је у питању обиљежавање државних празника у БиХ.

„Дејтонски устав прописује да ће сви закони који су били на снази на територији БиХ прије потписивања Дејтонског споразума, и даље бити на снази све док не буде замијењени неком новом одлуком институција БиХ. У марту 1995. године тадашња Република БиХ је усвојила закон према којем је тај датум проглашен за национални празник и подразумијева се да је тај закон и даље на снази“, рекао је Мур.

Мур је додао да је јасна позиција ПИК-а о томе да је БиХ постојала као држава прије потписивања Дејтонског споразума.“Република Српска има супротно мишљење, и то није мишљење ПИК-а“, рекао је Мур.

Чланови Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић и Жељко Комшић синоћ су у Сарајеву приредили пријем поводом 25. новембра који се у Федерацији БиХ обиљежава као дан државности БиХ.

Пријему као ни ранијих година нису присуствовали српски члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић и званичници из Републике Српске /РС/ која не признаје овај датум као дан државности, јер о обиљежавању државних празника још нема сагласности која би била потврђена усвајањем закона о празницима.

Ostavi poruku