Предсједник Републике Српске /РС/ Милорад Додик и предсједник Србије Борис Тадић отвориће у сриједу, 30. новембра, 26,5 километара дугу дионицу аутопута Маховљани – Градишка, најавио је данас министар саобраћаја и веза РС Недељко Чубриловић.

Чубриловић је истакао да је километар те дионице аутопута коштао 7, 512 милиона КМ, подсјетивши да ће изградња аутопута Бањалука – Градишка коштати око 320 милиона КМ.

„У изградњи друге дионице аутопута од Маховљана до Градишке били су ангажовани најквалитетнији кадрови. Два лота ове дионице радиле су компаније `Интеграл инжењеринг` и `Конструктор`, а један лот италијанска компанија `Видони`“, рекао је новинарима Чубриловић.

Он је оцијенио да је било много проблема и опструкције у изградњи дионица аутопута Бањалука – Градишка и да је кашњење на овом пројекту нешто више од годину дана.

Према Чубриловићевим ријечима, у изградњи ове дионице кориштене су најсавременије технологије и рецептуре за производњу асфалта.

Горећи о изградњи моста на Сави у Градишци, Чубриловић је рекао да је формирана заједничка комисија РС и Хрватске која треба пронаћи рјешење на који начин да се постигне договор о извођењу радова.

„Надамо се да ћемо прије новогодишњих празника доћи до рјешења када је ријеч о изградњи тог моста. РС има обезбијеђена средства, а Хрватска је за 2013. годину планирала средства за изградњу моста и логично би било да се послови извођења радова воде из РС“, додао је Чубриловић.

Директор Јавног предузећа“Аутопутеви РС“ Душан Топић нагласио је да дионица аутопута Бањалука – Градишка још није комплетирана због изградње „маховљанске петље“ која би требало да буде завршена до маја наредне године.

„Око 12 хиљада возила ће након отварања аутопута саобраћати њиме што је мање од планирани 20 хиљада, јер без моста на Сави не можемо имати пуни број возила. Његовом изградњом ћемо растеретити магистрални пут Бањалука – Градишка, а у сваком случају ћемо имати квалитетнију и безбједнију вожњу у овом дијелу РС“, рекао је Топић.

Он је истакао да се у РС тренутно користи 5,3 километара аутопута од Гламочана до Маховљана.

„Два највећа приоритета у наредом периоду су изградња моста на Сави у Градишци и аутопута Бањалука – Добој. У разговорима смо око финасирања аутопута Бањалука – Добој са `Кинеском извозном банком`, Европском инвестиционом банком и Европском развојном банком и постоји могућност да се договор постигне веома брзо“, рекао је Топић.

Он је навео да РС има спремну документација и за дио коридора Пет це, те да је за наредну годину планирана експропријација земљишта.

„У наредној години предузеће `Аутопутеви РС` планирају израду планске и студијске документације за преостале дионице које су у саставу будуће мреже аутопутева и брзих путева. То су дионице Бањалука – Купрес – Гламоч, затим према Новом Граду и Приједору, те дионице Модрича – Бијељина и Источно Сарајево – Вишеград“, додао је Топић.

Ostavi poruku