Sejf al Islam, sin ubijenog libijskog vođe Moamera el Gadafija uhapšen je u mestu Obari na jugu Libije. Operacija trajala tri dana. „Mač islama“ uhvaćen posle potere u kojoj su ulestvovali i britanski i katarski specijalci.

  • 14.25 – Borci iz Zintana sprečili nekoliko stotina ljudi da upadnu u avion i linčuju Sejfa al Islama.
  • 13.52 – Rulja pokušava da upadne u avion kojim je u Zintan doveden Sejf al Islam.
  • 13.50 – Sejf al Islam nema prste na desnoj ruci. Tokom pada Bani Valida javljano da je ranjen u napadu NATO na njegov konvoj.
  • 13.42 – Međunarodni krivični sud potvrdio hapšenje Sejfa al Islama.

Poslednji slobodni Gadafi, Sejf al Islam zarobljen je  u blizini grada Obari na jugu Libije, posle operacije koja je trajala puna tri dana. Uhvaćena još najmanje dvojica njegovih pomoćnika, ali ne i šef Gadafijeve tajne službe Abdulah Senusi.

Gadafijev sin je uhapšen sa najamnje dva pomoćnika dok je pokušavao da pobegne u Niger, saopštile su libijske vlasti. Sejf al-Islam je, kako kažu, u dobrom zdravstvenom stanju, a na prvoj fotografiju posle hapšenja vidi se da su mu previjeni prsti.

Nove vlasti su saopštile da su ga zarobile jedinice iz Zintana, iste one koje su uhvatile i zatim brutalno ubile Moamera i Motasima Gadafija.

Vojni komandant nekadašnjih pobunjenika Bašir Telba rekao je na konferenciji za novinare da će Gadafijev sin biti zadržan u Zintanu „sve dok ne bude formirana nova vlada, koja će ga predati Međunarodnom sudu“.

„Ovo je istorijski trenutak za Libiju“, rekao je Telba.

Posle ubistva Sejfovog oca i brata Mutasima spekulisalo se da je „mač islama“, prebegao u Niger i da pregovara o predaji sa Međunarodnim sudom pravde, koji ga traži zbog optužbi za zločine protiv Čovečnosti.

Danima se nije znalo da li je konvoj Gadafijevog sina uopšte prešao granicu, dok su za njim tragali nekadašnji pobunjenici, ali i britanski i katarski specijalci, uzt pomoć bespilotnih letelica.

Moamer el Gadafi i sin Mutasim brutalno su ubijeni 20. oktobra u Sirtu, čime je okončan osmomesečni rat u Libiji.

Ostavi poruku