Као и прије непуних мјесец дана и у петак су на прометним знаковима од Орашја до Неума осванули плакати „Сретан ти рођендан, Хрватска Републико Херцег Босно“.

Наиме, дан раније је у Грудама обиљежавана 20. годишњица утемељења Херцег Босне, коју је 18. студеног у том мјесту прогласио Мате Бобан, а тим поводом плакате су поставили активисти Херцегбосанске републиканске алтернативе (ХЕРА) на улазима свих опћина некадашње Херцег Босне, којима је била жеља поручити политичарима да није довољно о њој размишљати само на обљетнице.

Та политичка организација отворила је и Фацебоок профил „Ми сами“, који броји петстотинак чланова. Огласили су се и приопћењем у којем наводе да постављањем ових плаката „желе послати поруку хрватскоме народу у БиХ да није остављен на милост и немилост лицемјерности политичких странака, како бошњачких и српских, тако и оних хрватских, те да постоји снага Хрвата који никада особни и страначки интерес неће ставити испред интереса свога народа“.

„Спремни смо на борбу за права Хрвата, па и поновно правно оживљавање Херцег Босне као хрватске федералне јединице са већинским хрватским становништвом“, навели су из ХЕРЕ.

ХЕРА подржава кандидатуру Дражена Пехара и Странке хрватског заједништва у XИ изборној јединици на предстојећим изборима у Хрватској, не слажући се с приједлозима два ХДЗ-а.

„Трговином правима гласовања Хрвата у БиХ са Загребом показали сте да из прошлости нисте научили ништа“, поручују, између осталог, активисти.

Ostavi poruku