Плакати са сликама хрватских генерала и хашких осуђеника Анте Готовине и Младена Маркача већ месец дана су окачени на згради Основне школе „Петар Зрински“ у Загребу. „Ако некоме плакати сметају, нека иде у Србију“, поручује директор школе Крешимир Михајловић.

На згради основне школе „Петар Зрински“ у центру Загреба већ месец дана је окачен плакат са сликама хрватских генерала и хашких осуђеника Анте Готовине и Младена Маркача, уз слогане „Од победе преко истине до правде“ и „Хрватски мученици“.

Поједини родитељи су се томе противили, али им је директор школе Крешимир Михајловић одговорио – „коме тај плакат смета, нека иде у Србију“, пренели су хрватски медији.

„То су хрватски генерали и оном коме то смета поручујем да слободно оде да живи у Србију. Ја сам одобрио постављање тих плаката. Реч је о генералима који су бранили своју домовину и не мислим да је реч о ратним злочинцима. Кад суд донесе правоснажну пресуду, онда ћемо видети“, изјавио је Михајловић.

У загребачкој канцеларији за образовање, културу и спорт изјавили су да је Михајловићева изјава потпуно непримерена.

„Ипак је то васпитно-образовна установа и свакако ћемо разговарати с директором о целом случају“, поручили су из канцеларије.

Министарство науке, образовања и спорта до сада се није огласило око случаја плаката на школи.

Хашки суд је 15. априла због ратних злочина за време и након Олује и учешћа у злочиначком подухвату истеривања Срба из Крајине Готовину осудио на 24, а Младена Маркача, који је командовао специјалном јединицом полицијом, на 18 година затвора. У току је жалбени поступак.

Недавно је Градско веће Задра доделило годишњу награду града Готовини.

Ostavi poruku