Specijalni timovi Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH u akciji kodnog naziva „Kafa“ i dalje tragaju za većim brojem osumnjičenih koji su povezani s organizovanom grupom koja je fiktivnim uvozom kafe u BiH oštetila državni budžet za nekoliko desetina miliona maraka.

U dokumentu Tužilaštva BiH se, kako saznajemo, prvi put navodi da SIPA i Tužilaštvo BiH intenzivno tragaju za „nedostupnima“ Mladenom Markovićem, vlasnikom firme „Skrif“ iz Odžaka, Admirom Sušom, direktorom „Akvarijusa“ iz Tuzle, Danijelom Markovićem iz Živinica, Mirom Opačić, odgovornom osobom u firmi „Rolko“ iz Banjaluke, te Ivanom Gavranom, Slobodanom Živanićem, Robertom Dunom, te Dariom i Mariom Orozom.

Živanić i Gavran su, kako stoji u dokumentu, osumnjičenom Crnčeviću obezbjeđivali osobe koje su za račun ovog osumnjičenog i grupe za organizovani kriminal registrovali nedostupna pravna lica, odnosno firme.

U dokumentima se navodi i kako je osumnjičeni Crnčević preko Živanića vršio istovrsne radnje za svog kuma i osumnjičenog Nebojšu Antonića, bivšeg većinskog vlasnika Fabrike duvana Banjaluka.

Na listi nedostupnih nalazi se i Miodrag Branko iz Splita, za kojeg je još ranije izvor „Nezavisnih“ blizak pravosuđu RS naveo da je mozak organizovane kriminalne grupe.

Iz dokumenta Tužilaštva BiH vidljivo je i da je blokirana cjelokupna finansijska dokumentacija, kao i žiro računi firmi koje su u vlasništvu osumnjičenih, ali i da istražni organi imaju velikih problema s obzirom na to da su osumnjičeni poslovali s firmama koje uopšte ne postoje na navedenim adresama.

Iz dokumenata Tužilaštva BiH vidljivo je da je tako firma „Antonić trejd“, vlasništvo osumnjičenog Antonića, poslovala sa više firmi koje uopšte ne posluju na prijavljenim adresama i to sa firmama „Euro MGM“ iz Laktaša, „Bili“ iz Šamca, „Marija“ iz Broda, FV iz Laktaša, „Rolko“ iz Banjaluke, a čija odgovorna lica su i dalje nedostupna Tužilaštvu BiH.

„Nezavisne“ saznaju i da su još ranije kao svjedoci u ovom postupku saslušani Pero Šakota, vlasnik knjigovodstvenog servisa „AS Kont“ iz Banjaluke, Dragan Salić, stručni saradnik u knjigovodstvenom servisu „Centar Elit“ u Banjaluci i to na okolnosti saradnje s pravnim licem „Euroideja“ d.o.o. Banjaluka.

Podsjetimo, 19. avgusta ove godine SIPA je u saradnji s UIO BiH i policijskim agencijama privela više od 40 osumnjičenih koji su na bilo koji način bili povezani s fiktivnim uvozom kafe iz Hrvatske u BiH.

Nakon kriminalističkih obrada „knjiga“ je spala na devet imena, odnosno prvoosumnjičenog Ivicu Ćuka, koji je označen kao „kralj kafe“ iz Hercegovine, Nebojšu Antonića, sad već bivšeg većinskog vlasnika Fabrike duvana Banjaluka, njegovog kuma i poslovnog partnera zaposlenog u MUP-u RS Miroslava Crnčevića, te Rasima Žigića, Milana Novakovića, Mariju Ćuk, Nenada Vulića i Senada Svraku.

Osumnjičenima se na teret stavlja organizovani kriminal u vezi s pranjem novca, krijumčarenjem, carinskim prevarama, milionskim utajama, falsifikovanjem, te fiktivnim uvozom kafe na osnovu kojeg su dobijali povrate PDV-a.

Izvor „Nezavisnih“ blizak SIPA pojasnio je još ranije da su osumnjičeni u proteklim godinama uvozili kafu u BiH, zatim pravili dokumentaciju da su je izvezli iz BiH i na konto toga dobijali povrat PDV-a, a uvezena kafa je u stvari prodavana na tržištu BiH.

„Takođe sa saučesnicima iz Hrvatske dogovarali su fiktivan uvoz kafe, koja nikada nije ni ušla na tržište BiH, a sve kako bi oštetili domaći budžet“, pojasnio je izvor „Nezavisnih“.

Zatraženo produženje pritvora

Tužilaštvo BiH zatražilo je juče produženje pritvora do okončanja suđenja za sedmoricu osumnjičenih, koji su uhapšeni u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH kodnog naziva „Kafa“.

Produženje pritvora zatraženo je tako za prvoosumnjičenog Ivicu Ćuka (34) iz Posušja, koji je još ranije ocijenjen kao „kralj kafe“ iz Hercegovine i organizator kriminalne grupe koja se bavila fiktivnim uvozom kafe u BiH, te Nebojšu Antonića (42) iz Banjaluke, bivšeg većinskog vlasnika Fabrike duvana Banjaluka. Produženje pritvora zatraženo je i za Miroslava Crnčevića (43) iz Banjaluke, Antonićevog kuma, koji je ranije bio zaposlen u operativnom dežurstvu MUP-a RS, te za Rasima Žigića (50) iz Tuzle, Senada Svraku (45) iz Sarajeva, Milana Novakovića (35) iz Brčkog i Nenada Vulina (43) iz Banjaluke. Odluku o produženju pritvora danas će donijeti Sud BiH.

Ostavi poruku