Начелник Генералштаба руске војске генерал Николај Макаров упозорио је да Русија може да буде увучена у сукобе на својим границама, који би имали потенцијал да се претворе у нуклеарне ратове.

Русија је суочена са великим ризиком да буде увучена у сукобе на својим границама, који би имали потенцијал да се претворе у нуклеарне ратове, рекао је начелник Генералштаба руске војске генерал Николај Макаров.

Руски генерал је скренуо пажњу на ширење НАТО на исток и упозорио да је знатно увећан ризик од увлачења Русије у локалне конфликте.

Како преносе руске агенције, он је додао да би „под одређеним условима, такви локални и регионални сукоби могли да прерасту у рат у коме би било коришћено и нуклеарно оружје“.

Државна војна доктрина предвиђа да армија може да користи атомско оружје у случају нуклеарног напада на Русију или њеног савезника, као и приликом напада конвенционалним наоружањем великих размера, који би могао да угрози Русију, преноси АП.

Начелник Генералштаба руске војске је упозорио да планирано повлачење снага НАТО-а из Авганистана може да буде окидач за сукобе у бившим совјетским републикама у Централној Азији који могу да израсту у рат широких размера.

Макаров се посебно осврнуо на планове НАТО-а да понуди чланство Украјини и Грузији, за које сматра да су безбедносна претња за Русију. Ситуација је посебно осетљива када је у питању Грузија, против које је Русија ратовала 2008. године и чије отцепљене области Јужну Осетију и Абхазију признаје као независне државе.

Како преносе руске агенције, Макаров је назначио да руска армија планира да повећа број војника по уговору, а смањи број регрута, са планом да у будућности уведе у потпуности професионалну војску. Макаров, међутим, није рекао када Русија планира да укине обавезно служење војске.

Русија има милион војника и због малог природног прираштаја има све већи проблем да обезбеди довољан број регрута за њену попуну. Увођење професионалне војске представља велику промену званичног става да је редовно служење војног рока јефтиније од професионалне војске.

Иначе, Америка и Русија су највеће нуклеарне силе на свету. Русија има преко 15.000 атомских бомби, а САД преко 10.000, али се већина ових бомби налази у подземним складиштима, док је у оперативној употреби 2.500 руских и око 2.000 америчких нуклеарних бомби.

Ostavi poruku