Центар јавне безбједности (ЦЈБ) Источно Сарајево у сриједу је Окружном тужилаштву поднио допуњену кривичну пријаву против Миленка Лакића која га терети да је 2006. године убио Ратомира – Рату Спаића, потврђено је данас у полицији.

„У току истраге коју спроводи Тужилаштво БиХ, а која се односи на организовани криминал групе Зијада Турковића, дошло је до доказа који несумњиво указују да је Миленко Лакић са још једном, за сада непознатом особом у марту 2006. године у угоститељском објекту ‘Рибњак’ у Источном Сарајеву, извршио кривично дјело тешко убиство Ратомира Спаића, те нанио тјелесне повреде Свјетлани Топалић, Стјепану Лазаревићу и Зорици Јованчић“, саопштено је данас из ЦЈБ Источно Сарајево.

Из полиције је саопштено да је у току рад на другим предметима који се могу довести у везу са доказима које је прибавило Тужилаштво БиХ у предмету Турковић, а који се могу користити у расвјетљавању тешких убистава у ранијем периоду у Источном Сарајеву.

Миленко Лакић, оптужени је члан злочиначке организације Зијада Турковића. Оптужен је да је по Турковићевом налогу извршио најмање три егзекуције.

На једном од претходних рочишта пуштани су аудио снимци на којима се Лакић хвали свом затворском цимеру како је убио Ратомира Спаића те описује начин на који је то урадио. Лакић на снимцима, које је Обавјештајно-сигурносна агенција БиХ (ОСА) тајно снимила у врејеме док је Лакић био у притвору у Мостару, говори како је вршио и друга убиства те да је „одрађивао“ послове за Турковића, Јоцу Амстердама, Ђорђа Ждралу и друге припаднике криминалног миљеа. Лакић је свом цимеру казао да је Спаић био један од најопаснијих криминалаца у региону. Казао је да је убиство извршио по налогу из Србије те описао нашин на који је кроз стакло ресторана упуцао Спаића из аутоматске пушке.

Из ЦЈБ Источно Сарајево данас је саопштено да је Лакић и раније довођен у везу са убиством Спаића, али је пуштен усљед недостатка доказа.

Полицајци су Лакића теретили и за убиства Младена Чехе и Мирјане Ковачевић које се десило на Јахорини у јулу 2007. године.

„Приликом полиграфског испитивања Лакић је испољио реакције да је један од извршилаца убиства Чехе и Марјане Ковачевић, као и убиства Спаића. Тада је поднесена је кривична пријава. С обзиром да није било довољно доказа у поменутим предметима, до сада није подигнута оптужница“, саопштено је из ЦЈБ Источно Сарајево.

Чехо и Ковачевићева су убијени из ватреног оружја на локалитету Осмице, на путу према Јахорини. Према истрази, убијени су у класичној засједи у близини боб стазе. Младен Чехо важио је за „жестоког момка“ који је прије него што је убијен био и актер неколико пуцњава на подручју Источног Сарајева.

У Тужилаштву БиХ нису жељели да коменатришу ове наводе.

Ostavi poruku