Centar javne bezbjednosti (CJB) Istočno Sarajevo u srijedu je Okružnom tužilaštvu podnio dopunjenu krivičnu prijavu protiv Milenka Lakića koja ga tereti da je 2006. godine ubio Ratomira – Ratu Spaića, potvrđeno je danas u policiji.

„U toku istrage koju sprovodi Tužilaštvo BiH, a koja se odnosi na organizovani kriminal grupe Zijada Turkovića, došlo je do dokaza koji nesumnjivo ukazuju da je Milenko Lakić sa još jednom, za sada nepoznatom osobom u martu 2006. godine u ugostiteljskom objektu ‘Ribnjak’ u Istočnom Sarajevu, izvršio krivično djelo teško ubistvo Ratomira Spaića, te nanio tjelesne povrede Svjetlani Topalić, Stjepanu Lazareviću i Zorici Jovančić“, saopšteno je danas iz CJB Istočno Sarajevo.

Iz policije je saopšteno da je u toku rad na drugim predmetima koji se mogu dovesti u vezu sa dokazima koje je pribavilo Tužilaštvo BiH u predmetu Turković, a koji se mogu koristiti u rasvjetljavanju teških ubistava u ranijem periodu u Istočnom Sarajevu.

Milenko Lakić, optuženi je član zločinačke organizacije Zijada Turkovića. Optužen je da je po Turkovićevom nalogu izvršio najmanje tri egzekucije.

Na jednom od prethodnih ročišta puštani su audio snimci na kojima se Lakić hvali svom zatvorskom cimeru kako je ubio Ratomira Spaića te opisuje način na koji je to uradio. Lakić na snimcima, koje je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) tajno snimila u vrejeme dok je Lakić bio u pritvoru u Mostaru, govori kako je vršio i druga ubistva te da je „odrađivao“ poslove za Turkovića, Jocu Amsterdama, Đorđa Ždralu i druge pripadnike kriminalnog miljea. Lakić je svom cimeru kazao da je Spaić bio jedan od najopasnijih kriminalaca u regionu. Kazao je da je ubistvo izvršio po nalogu iz Srbije te opisao našin na koji je kroz staklo restorana upucao Spaića iz automatske puške.

Iz CJB Istočno Sarajevo danas je saopšteno da je Lakić i ranije dovođen u vezu sa ubistvom Spaića, ali je pušten usljed nedostatka dokaza.

Policajci su Lakića teretili i za ubistva Mladena Čehe i Mirjane Kovačević koje se desilo na Jahorini u julu 2007. godine.

„Prilikom poligrafskog ispitivanja Lakić je ispoljio reakcije da je jedan od izvršilaca ubistva Čehe i Marjane Kovačević, kao i ubistva Spaića. Tada je podnesena je krivična prijava. S obzirom da nije bilo dovoljno dokaza u pomenutim predmetima, do sada nije podignuta optužnica“, saopšteno je iz CJB Istočno Sarajevo.

Čeho i Kovačevićeva su ubijeni iz vatrenog oružja na lokalitetu Osmice, na putu prema Jahorini. Prema istrazi, ubijeni su u klasičnoj zasjedi u blizini bob staze. Mladen Čeho važio je za „žestokog momka“ koji je prije nego što je ubijen bio i akter nekoliko pucnjava na području Istočnog Sarajeva.

U Tužilaštvu BiH nisu željeli da komenatrišu ove navode.

Ostavi poruku