Предсједник Републике Српске и лидер Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Милорад Додик изјавио је данас да би БиХ за 20 година могла да постане искључиво бошњачка земља, у случају да буде укинут принцип паритета као основа за формирање државних институција.

Додик је у изјави за Радио-телевизију Републике Српске (РТРС) казао да је лидер Странке демократске акције (СДА) Сулејман Тихић, током данашњих преговора лидера шест странака у Сарајеву, покушао да увођењем пописа становништва разбије принцип паритета као основу за формирање Савјета министара БиХ, што је за српску страну неприхватљиво.

„Ту је суштина проблема зашто сада нема 10 нових министара. Нема их зато што се један основни базични принцип конститувности народа покушава рушити на принципу тога да се поставе припадници народа који би одговарали структури становништва, а не да би се држао баланс и паритет“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, паритет подразумијева да по једна трећина свих функција припаде једном од конститутивних народа, али се увлачењем категорија осталих кроз одлуку „Сејдић-Финци“ жели нарушити паритет и отворити врата да се у БиХ већински одлучује.

„То је веома суптилно смишљена варијанта која траје годинама“, каже лидер СНСД-а.

Додик, који је напустио састанак, рекао је да је српска страна у разговорима опет показала флексибилност, али да се „још једном потврдило да је проблем међу партнерима“ у Федерацији, навела је РТРС.

Додик је казао да Бошњаци траже да добију четири министарска мјеста, између осталих Министарство спољних послова и Министарство финансија, као и Управу за индиректно опорезивање, из чега се, како је рекао, види потреба за њиховом доминацијом.

„Ако то прође, ова земља за 20 година само може да буде искључиво бошњачка заједница. Шта ако побиједи политичка опција код бошњачког народа која је мотивисала оног ко је пуцао на америчку амбасаду, како ћемо се онда понашати. Ми немамо право да будемо неопрезни“, пренијела је РТРС изјаву Додика.

Он је поручио да Српска не жели да неком препушта своје надлежности, па самим тим ни да ремети односе паритета и баланса на нивоу БиХ.

Поручивши да је Дејтонски мировни споразум једини оквир и да га српска страна прихвата, Додик је истакао да и бошњачка страна прихвати тај споразум који је потписао Алија Изетбеговић, представљајући у Дејтону Бошњаке.

„Ако хоћете да разријешите одредбе Дејтонског споразума онда морате добити нашу сагласност коју сте покушали да добијете наметањем одлука високог представника, али то више не може да прође. Морате да нас увјерите да ми ту добро стојимо, али оно што они нуде ми бисмо само лошије стајали. Ми морамо да бранимо РС по сваку цијену“, прецизирао је Додик.

Он је поручио да нема амбиције да буде функционер БиХ, да то „никада неће бити нити га то интересује“.

Ostavi poruku