Срби окупљени на барикади у селу Зупче зауставили су синоћ конвој од 11 возила Кфора, који је послије једночасовног задржавања пропуштен према прелазу Брњак, уз гаранције да Кфор неће уклањати барикаде према том прелазу.

Гаранције су добијене након разговора представника Кфора са предсједником општине Зубин Поток Славишом Ристићем.

Ристић је у изјави Срни навео да су представници КФОР-а рекли да неће уклањати барикаде и да је конвој кренуо према Брњаку како би се извршила замјена војника и механизације.Срби су бодљикавом жицом додатно ојачали барикаду на пункту Дудин крш, на путу Косовска Митровица – административни прелаз Јариње у општини Звечан.

Портпарол КФОР-а Уве Новицки изјавио је јуче да КФОР неће насилно уклањати барикаде.

„КФОР има капацитета да барикаде уклони све до једне. Међутим, то је политичко питање које треба ријешити у преговорима“, рекао је Новицки, наглашавајући да КФОР само тражи слободу кретања за своје припаднике, што им је загарантовано Резолуцијом 1244 Савјета безбједности.

Предсједници четири српске општине са сјевера Косова и начелник Косовско-митровачког округа састаће се данас у Београду са шефом преговарачког тима Бориславом Стефановићем а, како је најављено, тема састанка биће спровођење до сада постигнутих договора у Бриселу.

У питању су договори о слободи кретања, матичним књигама и катастру, који су према оцјени Срба са сјевера Косова, неприхватљиви јер представљају прихватање косовске независности и заокруживање косовске државности.

 

Ostavi poruku