Насловна Свијет Продужен мандат ЕУФОР-а за годину дана

Продужен мандат ЕУФОР-а за годину дана

0

Савјет безбједности Уједињених нација продужио је данас мандат ЕУФОР-а у БиХ за још годину дана, саопштено је у Њујорку.

У резолуцији, коју су 15 чланица Савјета безбједности једногласно усвојиле, поновљено је да „примарна одговорност за даљу успјешну примену мировног споразума лежи на властима у БиХ“, наводи се у саопштењу објављеном на веб сајту УН.

Снаге Европске уније су 2004. године преузеле мировну мисију од стабилизационих снага НАТО-а, са задатком да осигурају да све стране наставе да се придржавају Дејтонског мировног споразума из 1995. године.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је јуче у Савјету безбједности УН да је земља и даље у политичком застоју, углавном „због неспремности политичара да се укључе у дијалог и постигну компромис“.

Инцко је истакао да је због политичке нестабилности од кључне важности да ЕУФОР остане на терену и да настави да помаже његовој канцеларији и другим међународним организацијама да испуне своје мандате, наводи се у саопштењу.

Земље чланице су резолуцијом Савјета безбједности УН овлашћене да преузму све потребне мјере да бране присуство ЕУФОР-а и НАТО-а и да им пружају помоћ у спровођењу њихових мисија.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version