Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija produžio je danas mandat EUFOR-a u BiH za još godinu dana, saopšteno je u Njujorku.

U rezoluciji, koju su 15 članica Savjeta bezbjednosti jednoglasno usvojile, ponovljeno je da „primarna odgovornost za dalju uspješnu primenu mirovnog sporazuma leži na vlastima u BiH“, navodi se u saopštenju objavljenom na veb sajtu UN.

Snage Evropske unije su 2004. godine preuzele mirovnu misiju od stabilizacionih snaga NATO-a, sa zadatkom da osiguraju da sve strane nastave da se pridržavaju Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je juče u Savjetu bezbjednosti UN da je zemlja i dalje u političkom zastoju, uglavnom „zbog nespremnosti političara da se uključe u dijalog i postignu kompromis“.

Incko je istakao da je zbog političke nestabilnosti od ključne važnosti da EUFOR ostane na terenu i da nastavi da pomaže njegovoj kancelariji i drugim međunarodnim organizacijama da ispune svoje mandate, navodi se u saopštenju.

Zemlje članice su rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN ovlašćene da preuzmu sve potrebne mjere da brane prisustvo EUFOR-a i NATO-a i da im pružaju pomoć u sprovođenju njihovih misija.

Ostavi poruku