Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да је спреман да се заврши прича око „фамозног Савјета министара БиХ“ и да је на данашњи састанак у Сарајеву дошао да види које су нове идеје.

„Мислим да то предуго траје и свима је јасно да је Република Српска /РС/ прије годину дана била спремна да се то уради. РС остаје на принципима који су предвиђени уставом, а то значи да се поштује одређени паритет и консензус, баланс и ротација. Треба бити јасно да се на том плану ради о концептуалним разликама, а не о причи коме колико министарских мјеста припада или не припада, то је мање важно“, рекао је Додик новинарима прије почетка данашњег састанка шест политичких лидера.

Лидер СНСД-а је нагласио да је веома важно да ли ће се при избору Савјета министара БиХ поштивати дејтонски баланс или ће се увести нека нова пракса која, очигледно, није добила подршку све до сада. „Надам се да ће послије свих ових спознаја о могућем и немогућем све бити реалније“, нагласио је он.

Додик је рекао да не зна који је приједлог домаћина данашњег састанка у Сарајеву, предсједника ХДЗ-а 1990 Боже Љубића, али да не вјерује да је „сензационалан“.

Предсједник СДА Сулејман Тихић рекао је да није ни оптимиста ни песимиста када је у питању данашњи састанак.

Он је рекао да не зна који је Љубићев приједлог, али да ће са своје стране учинити све да договор буде постигнут, јер је интерес грађана БиХ да имају Савјет министара.

Ostavi poruku