Прелиминарни резултати пописа становништва у Бразилу показују да бијелци први пут не чине већину и да у земљи влада социјална неједнакост.

Од 191 милиона Бразилаца, њих 91 милион изјаснило се као бијелци, 82 милиона као припадници мјешовите расе, а 15 милиона као црнци. Проценат бјелачког становништва опао је са 53,7 одсто 2000. године на 47,7 одсто на прошлогодишњем попису, преноси Би-Би-Си.

„Ово је први пут да је демографски попис показао да бијела популација има удио мањи од 50 процената“, наводи се у извјештају Бразилског института за географију и статистику.

Проценат црначког становништва повећан је са 6,2 на 7,6 одсто, а број оних који су се изјаснили као припадници мјешовите расе порастао је са 38,5 на 43,1 одсто.

Два милиона Бразилаца изјаснили су се као Азијати, а 817 000 као припадници домородачког становништва.

Већи дио података са пописа становништва указује не период десетогодишњег економског раста земље, као резултат државне политике смањења сиромаштва.

Писменост међу одраслима опала је са 13,6 одсто на 9,6 одсто, а међу дјецом узраста од 10 до 14 година са 7,3 на 3,9 процената. Стопа плодности међу женама умањена је у периоду од десет година са 2,38 на 1,86 дјеце по жени.

Широм земље остварено је проширење приступа води за пиће, електричној енергији и санитарним системима, али је попис указао и на неједнакости између сјевера и југа Бразила, између урбаних и руралних области, као и између богатих и сиромашних.

Институт наводи да у земљи постоји „акутни доспаритет у зарадама“, пошто десет одсто најбогатијих остварују 44,5 одсто укупних прихода, док 10 одсто најсиромашнијих имају удио од само 1,1 одсто у зарадама.

У извјештају се додаје да више од половине становника зарађују мање од минималне зараде, те да бијели Бразилци зарађују двоструко више од тамнопутих или мјештовитих грађана.

Ostavi poruku