На сједници Савјета безбједности УН-а у Њујорку је први пут речено да ОХР треба смањити и измјестити из БиХ, и то је знак трансформације и коначног гашења ОХР-а, рекао је данас Игор Радојичић, члан Главног одбора СНСД-а и предсједник парламента РС.

Наиме, Валетин Инцко, високи представник, представио је у уторак ујутро по њујоршком времену шестомјесечни извјештај о стању у БиХ, а њемачки представник Петер Витинг се у својој дискусији заложио за смањење ОХР-а и његово измјештање из БиХ.

„Измјештање ОХР-а је први пут јуче директно споменуто од стране представника Њемачке, који је први говорио у име земаља ЕУ, што у дипломатији има своју тежину и представља формулацију става већине земаља ЕУ“, рекао је Радојичић.

Он је навео и да је изјава ЕУ поводом Инцковог извјештаја веома избалансирана и говори готово искључиво о европском путу БиХ.

„То је далеко од онога о чему је говорио високи представник, који се упустио у једну дневнополитичку свађу домаћих политичара са својим ставовима који нити му требају нити му приличе“, рекао је Радојичић.

Истакао је и да је у расправи чланица Савјета безбједности било више дисонантних тонова него раније, што, како је рекао, свједочи о раслојавању међународне заједнице у вези с питањем БиХ.

„Ми поздрављамо европски пут и европске напоре и видимо их као нове фазе у међународном проступу БиХ те сматрамо да је фазу ОХР потребно, не пренијети негдје другдје, него потпуно је завршити“, рекао је Радојичић.

Зоран Ђерић, члан Извршног одбора ПДП-а, каже да је значајно што је приједлог о измјештању ОХР-а изнијела једна од најмоћнијих земаља Европе.

„Ми сматрамо да је било вријеме давно да ОХР напусти територију БиХ, јер сматрамо да је направио више лоших ствари у БиХ. ОХР је недемократска институција и БиХ не може у Европу са ОХР-ом“, рекао је Ђерић.

Рамиз Салкић, потпредсједник Народне скупштине РС и члан СДА, рекао је да се слаже са Инцковим извјештајем, јер он, како сматра, представља реални пресјек стања у БиХ.

„Дејтонски споразум још није проведен у свим својим анексима и чињеница је да се намеће као потреба да ОХР и даље постоји. Измјештање не би допринијело никаквом квалитету, чак мислим да би то ослабило позиција БиХ“, рекао је Салкић.

Весо Вегар, портпарол ХДЗ 1990, сматра да БиХ излази из дејтонске и улази у бриселску фазу, због чега сматра да је измјештање ОХР-а из БиХ добра идеја, иако каже да не зна да ли ће и када до тога доћи.

Изразио је мишљење да извјештај Инцка не изражава реално стање у БиХ и да се одговорност не може пребацивати само на домаће политичаре и њихову реторику.

„Мислим да не можемо никако искључити међународну заједницу од одговорности за стање у БиХ. И Инцко је раније боравио у БиХ, тако да и он сноси свој дио одговорности за ово стање и она се не може искључити“, рекао је Вегар.

 

Ostavi poruku