Na sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a u Njujorku je prvi put rečeno da OHR treba smanjiti i izmjestiti iz BiH, i to je znak transformacije i konačnog gašenja OHR-a, rekao je danas Igor Radojičić, član Glavnog odbora SNSD-a i predsjednik parlamenta RS.

Naime, Valetin Incko, visoki predstavnik, predstavio je u utorak ujutro po njujorškom vremenu šestomjesečni izvještaj o stanju u BiH, a njemački predstavnik Peter Viting se u svojoj diskusiji založio za smanjenje OHR-a i njegovo izmještanje iz BiH.

„Izmještanje OHR-a je prvi put juče direktno spomenuto od strane predstavnika Njemačke, koji je prvi govorio u ime zemalja EU, što u diplomatiji ima svoju težinu i predstavlja formulaciju stava većine zemalja EU“, rekao je Radojičić.

On je naveo i da je izjava EU povodom Inckovog izvještaja veoma izbalansirana i govori gotovo isključivo o evropskom putu BiH.

„To je daleko od onoga o čemu je govorio visoki predstavnik, koji se upustio u jednu dnevnopolitičku svađu domaćih političara sa svojim stavovima koji niti mu trebaju niti mu priliče“, rekao je Radojičić.

Istakao je i da je u raspravi članica Savjeta bezbjednosti bilo više disonantnih tonova nego ranije, što, kako je rekao, svjedoči o raslojavanju međunarodne zajednice u vezi s pitanjem BiH.

„Mi pozdravljamo evropski put i evropske napore i vidimo ih kao nove faze u međunarodnom prostupu BiH te smatramo da je fazu OHR potrebno, ne prenijeti negdje drugdje, nego potpuno je završiti“, rekao je Radojičić.

Zoran Đerić, član Izvršnog odbora PDP-a, kaže da je značajno što je prijedlog o izmještanju OHR-a iznijela jedna od najmoćnijih zemalja Evrope.

„Mi smatramo da je bilo vrijeme davno da OHR napusti teritoriju BiH, jer smatramo da je napravio više loših stvari u BiH. OHR je nedemokratska institucija i BiH ne može u Evropu sa OHR-om“, rekao je Đerić.

Ramiz Salkić, potpredsjednik Narodne skupštine RS i član SDA, rekao je da se slaže sa Inckovim izvještajem, jer on, kako smatra, predstavlja realni presjek stanja u BiH.

„Dejtonski sporazum još nije proveden u svim svojim aneksima i činjenica je da se nameće kao potreba da OHR i dalje postoji. Izmještanje ne bi doprinijelo nikakvom kvalitetu, čak mislim da bi to oslabilo pozicija BiH“, rekao je Salkić.

Veso Vegar, portparol HDZ 1990, smatra da BiH izlazi iz dejtonske i ulazi u briselsku fazu, zbog čega smatra da je izmještanje OHR-a iz BiH dobra ideja, iako kaže da ne zna da li će i kada do toga doći.

Izrazio je mišljenje da izvještaj Incka ne izražava realno stanje u BiH i da se odgovornost ne može prebacivati samo na domaće političare i njihovu retoriku.

„Mislim da ne možemo nikako isključiti međunarodnu zajednicu od odgovornosti za stanje u BiH. I Incko je ranije boravio u BiH, tako da i on snosi svoj dio odgovornosti za ovo stanje i ona se ne može isključiti“, rekao je Vegar.

 

Ostavi poruku