Сједињене Америчке Државе не могу формирати нови сазив Савјета министара и јако сам разочаран што то није урађено више од годину дана након избора у тој земљи, рекао је Филип Гордон, замјеник америчког државног секретара.

„Није више у питању притисак који треба да буде извршен на одређеног лидера. Лидери морају то учинити под притиском властитог народа, јер народ је тај који трпи. САД неће патити ако у БиХ не буде формирана влада, а њихов властити народ хоће и они треба да се активно укључе“, рекао је Гордон за Глас Америке након што је одговарао на питања чланова Конгресног одбора за спољне послове о ситуацији на Балкану.

Он сматра да је Дејтонски споразум неопходан јер је он темељ функционалне владе, те да је он више-мање поштован 15 година, иако, по њему, постоје велики недостаци.

„Економија није каква би требало да буде и не одговара потребама народа у БиХ, међународна репрезентација је минимална,  десиле су се неке реформе војних снага, али и даље није дошло до договора у вези с војном и државном имовином. Дејтонски споразум је минимални услов, и није довољан, а лидери морају имати бољу визију којом ће земљу повести у будућност“, нагласио је Гордон и додао да је политика етничких идентитета била проблематична у прошлости, те да је Дејтонки споразум зауставио рат, што је и био приоритет.

„Тај циљ је постигнут. Тачно је да иако су само три конститутивна народа де факто призната, ЕУ је захтијевала да било који грађанин било којег ентитета може бити изабран на политичку функцију. То ће бити реформа која ће морати да се уради“, рекао је он и додао да дугорочније гледајући, иако нико не очекује да ће етничке подјеле нестати, очекује се снажнија кооперација и начин рада у којем ће интереси земље бити увијек прије етничких интереса, или ће бити Европљанин постати важније од свега.

„То је дугорочна визија која треба да се деси“, рекао је Гордон.

Иначе, Гордон је члановима Конгресног одбора рекао да је БиХ у посљедњих 15 година постигла велике успјехе, као што су чланство у Савјету безбједности и учешће у савезничким снагама у Авганистану.

Пак: Изгубљена још једна година

Дорис Пак, извјестилац Европског парламента за БиХ, каже да је за БиХ још једна изгубљена година на европском путу.

Она издваја визну либерализацију као један од напредака БиХ, али каже да и даље чекају резултате у многим другим областима.

„Све треба да буде урађено, али за то су потребни људи који желе то да ураде, а не они који само мисле на своје позиције и позиције других“, каже Пакова за „Дојче веле“ и закључује да то не само да успорава државу у евроинтеграционом процесу, већ и отежава свакодневни живот грађана БиХ.

Ostavi poruku