Лидери СНСД-а, СДС-а, СДA, СДП-а, ХДЗ-а БиХ и ХДЗ-а 1990. разговараће данас у Сарајеву о формирању Савјета министара БиХ и другим неријешеним питањима.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да уколико БиХ жели да настави да егзистира и ако то исто жели и међународна заједница, онда и једни и други морају далеко више да уважавају РС у смислу оног што је написано у Дејтонском споразуму.

– Дејтонски споразум је свето писмо за Српску. Не тражимо ништа више од тога, али не дозвољавамо да будемо инфериорни – истакао је Додик.

Он каже да уопште није забринут због тога да ли има или нема Савјета министара БиХ, јер стари сазив ради.

– Прави проблем лежи у чињеници да се на овом примјеру губи дигнитет БиХ, која показује да је земља која не може да има буџет, која не може да има Савјет министара… Са становишта сваког рационалног који долази у БиХ извана, то није спорно, али када ми то кажемо овдје унутар БиХ, онда смо у проблему, јер као ми то не смијемо да говоримо. Мислим да БиХ сада показује своје најбоље лице – закључио је Додик.

Лидер СДС-а Младен Босић изразио је наду да ће предсједник ХДЗ-а 1990. Божо Љубић као домаћин састанка изаћи са неким новим приједлогом, који ће бити прихватљив за све, али да нема информацију да ли је тај приједлог припремљен.

– Aко Љубић не буде понудио неки приједлог о којем ће се сви сложити, онда је било неозбиљно и сазивати састанак – казао је Босић и поновио да је кључ проблема у ФБиХ.

Представници два ХДЗ-а изразили су оптимизам, у СДA очекују договор, док је члан Предсједништва СДП-а Дамир Хаџић рекао да ће због изјава лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића тек данас одлучити да ли ће учествовати на састанку.

Ostavi poruku