Одбрана Миленка Трифуновића, који је оптужен за геноцид у „случају Кравица“, предала је јуче Суду БиХ захтјев за понављање поступка, јер сматра да се осуђујућа пресуда не може темељити на изнуђеним изјавама свједока, које су узимане под притисцима и пријетњама и исказу заштићеног свједока, који је закључио споразум о признању кривице.

Трифуновићев адвокат Раде Голић рекао је „Гласу Српске“ да је захтјев за понављање суђења базиран на новим доказима, који Суду БиХ нису могли бити познати у вријеме када је вођен први поступак.

– Многе чињенице су изашле на видјело током суђења у Хашком трибуналу. Најважнији дио се односи на Љубомира Боровчанина, који је у вријеме дешавања у Кравици био хијерархијски знатно изнад Трифуновића. Боровчанин је проглашен кривим на основу индивидуалне кривичне одговорности и осуђен на казну од 17 година затвора, док је Трифуновић проглашен кривим за геноцид и осуђен на 33 године затвора. Вјерујемо да ће Суд БиХ поновити поступак и прихватити утврђене чињенице из правоснажних пресуда суда у Хагу, што је устаљена пракса пред Судом БиХ у складу са Законом о уступању доказа – рекао је Голић.

Додао је да је Трифуновић осуђен на дугогодишњу затворску казну због најтежег кривичног дјела, првенствено на основу исказа заштићеног свједока, који је са Тужилаштвом закључио споразум о признању кривице.

– То само по себи доводи у разумну сумњу у искреност овог свједока – истакао је Голић.

„Глас Српске“ обавио је раније писмо Миленка Трифуновића и других осуђених лица у „предмету Кравица“, који казне издржавају у Казнено-поправном заводу Фоча.

У писму се наводи да је осуђујућа пресуда против њих донесена на основу изјава свједока оптужбе изнуђених под пријетњама истражилаца Aгенције за истраге и заштиту (SIPA) и Тужилаштва БиХ.

Свједоци оптужбе у „случају Кравица“ и сами су у Суду БиХ признали да су били малтретирани и изманипулисани и да су им изјаве допуњаване и преправљане.

Главни протагонисти „утјеривања лажне истине“, према њиховим ријечима, били су истражилац SIPA Бајро Куловац и тужиоци Тужилаштва БиХ Ибро Булић и Кваи Хог Ип.

Нови докази

Голић је појаснио да се захтјев за понављање поступка базира и на налазу вјештака и исказима свједока пред судом у Хагу у предмету против Вујадина Поповића и Здравка Толимира, повјерљивог новог доказа, те исказу новог свједока пред истражиоцима Канцеларије тужиоца у Хагу.

Ostavi poruku