Bivši komandant Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković, protiv kojeg se godinama vodi istraga za ratne zločine ponovo je dospio u centar pažnje, posebno poslije objavljivanja video snimka u kome naređuje likvidaciju zarobljenika prilikom osvajanja mjesta Izočić kod Bihaća.

Kako prenosi Dnevnik.ba, Dudakovićevo ime u javnosti pojavilo se u utorak kada je Agencija za istragu i zaštitu BiH ( SIPA) pretresla bivšu kasarnu “ Orljani” u Bihaću, gdje se nalazi kompletna ratna arhiva zloglasnog Petog korpusa u sklopu istrage Dudakovićevih ratnih zločina nad srpskim stanovništvom.

Dnevnik.ba piše da su televizije u regionu u više navrata objaviljivali snimke na kojima se Dudaković vidi kao akter i naredbodavac ratnih zločina nad ratnim zarobljenicima i civilima. Iako snimci likvidacija i naredbi postoje Dudaković se i dalje nalazi na slobodi.

BN TV iz Bjeljine emitovala je video snimak, koji je nastao 9. jula 1994 godine, na kojima se vide zarobljena dvojica pripadnika Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, koje je zarobio Peti korpus u akciji na Izačiću, koju je tada predvodio Dudaković. Dudaković, okružen vojnicima, pitao je tada gdje su dva zarobljenika, a kad je dobio odgovor da su u kampanjoli, izdao je naredbu: „Strijeljati na licu mjesta!“, na snimcima se vidi razvlačenje strijeljanih zarobljenika i međusobna čestitanja i smijeh nad izvršenim zločinom.

Protiv Dudakovića su još 2006. krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH podnijeli tadašnji predsjednik i premijer RS, Dragan Čavić i Milorad Dodik, nakon što su televizije u RS emitirale video snimke kako Dudaković naređuje paljenje kuća. Nezavisne novine podećaju da je tada bilo riječ o amaterskom video snimku nastalom u okolini Gline i Dvora na Uni, 7. i 8. avgusta 1995. godine, na kojem se pripadnici vojnih formacija „Crne mambe“ iz Hrvatske i odreda „Hamze“ iz BiH najsurovije obračunavaju sa srpskim vojnicima i civilima koji tokom „Oluje“ napuštaju Krajinu.

Dudaković je ranije naveo da mu nije poznato šta su radile njemu tada potčinjene jedinice, dok se na snimku vidi da je za sve zločine nad ratnim zarobljenicima i civilima znao.

Ostavi poruku