ЈЕДАН од тројице повређених у синоћњем инциденту у Косовској Митровици подлегао је поведама. Реч је Саву Мојсићу из Косовске Митровице, који је подлегао повредама упркос настојању лекара да му спасу живот. Лекари се боре за живот још једног теже повређеног, док трећем живот није угрожен.

Пуцњава у којој су синоћ албански терористи из насеља Брђани устрелили тројицу Срба, од којих је један припадник КПС, подигла је температуру у северној Косовској Митровици до усијања.

Док су рањенике око 20 часова уносили у болницу, још су се чули рафали из мешовитог насеља у коме је све више кућа које је за албанске повратнике финансирала међународна заједница.

У Брђанима се током ноћи окупио велики број Срба, а атмосфера је на ивици пуцања. Локални лидери Срба позивају сународнике на стрпљење и да не наседају на провокације албанских терориста, који по сваку цену желе да изазову међунационалне сукобе.

По званичној верзији, коју је изнео шеф КПС Бесим Хоти, не зна се ко је пуцао на Србе. По његовим речима претпоставља се да је дошло до кошкања између младих Срба и Албанаца, после чега је патрола КПС дошла да смири ситуацију, а онда их је неко трећи изрешетао рафалном паљбом из аутоматског оружја.

До завршетка овог броја увиђај још није почео јер српских полицајаца нема у форензичким екипама КПС, а албанске увиђајне екипе кажу да се не осећају сигурно у узаврелој атмосфери у Брђанима.

Мноштво људи окупљено је и испред митровичке болнице у ишчекивању вести о двојици рањеника који су у критичном стању. Испред болнице се новинарима обратио председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић и рекао да се још не зна прецизно ко је пуцао, али да се претпоставља да је реч о Албанцима који живе у Брђанима.

Он је навео да су рањени Саво Мојсић и полицајац Радош Вукићевић у критичном стању и да се лекари дуже од три сата боре за њихове животе. Вељко Ђорђевић, који има прострелну рану, није животно угрожен. Пантић је истакао да се у насељу Брђани окупио велики број огорчених Срба.

– Они су бесни због свега што се дешава, јер међународна заједница затвара очи пред злочинима над Србима, а људи негодују и због изостанка реакције из Београда. Не знам да ли су пуцали припадници Росу или неки други Албанци, али знам да су то учинили терористи – рекао је Пантић.

Испред болнице све време се налазила и група младих људи, очевидаца догађаја.

– Били смо на слави кад су нас двојица наших пријатеља позвала телефоном запомажући да им помогнемо јер су их двојица Шиптара тукла и покушавала да киднапују – рекао нам је један од младића који се представио као Марко. Његова дуксерица била је умазана крвљу рањеника. – Истрчали смо и упалили аутомобиле, а кад смо стигли рафали су запраштали и по нама и по патроли КПС која је стигла пре нас. Подигао сам рањеног полицајца, убацио га у ауто. Увукао сам још једног рањеника који је био устрељен у руку. Под кишом метака кренули смо у болницу. Не знам како смо стигли.

Марко нас је одвео до свог аута показујући издувану гуму пробушену пушчаним метком, док су седишта била испрскана крвљу рањеника.

– Ја сам још добро прошао, мом другу је ауто скроз изрешетан – рекао је Марко и клонуо на руке пријатеља, обезнањен од претрпљеног стреса.

Остали младићи су потврдили његове речи додајући да је на њих ватру из „калашњикова“ и „хеклера“ отворило петнаестак Албанаца.

Отац једног од рањеника је бризнуо у плач од беса заклињући се на освету ако његов син премине. Тешку атмосферу још језивијом су чинила јата гавранова која су крештећи све време надлетала болницу.

– Покушаји отмица су очекивани јер је то најефикаснији начин да избезумите људе – тихо нам је рекао један Митровчанин.

ОТМИЧАРИ У УНИФОРМАМА

ДЕЈАН Вукомановић (на слици), један од младића које су Албанци покушали да отму појавио се такође у митровачкој болници с повредама главе.

– Кренуо сам са братом код рођака на кафу, кад су се пред нама појавила двојица Албанаца, а један од њих имао је аутоматску пушку у рукама. Били су обучени у неке униформе чије ознаке нисам разазнао. Почели су да нас вуку ка албанским зградама. Брат се некако отргао и дошао до српских кућа и довео помоћ, али су се појавила још четири наоружана Албанца. Добио сам јак ударац у главу и изгубио свест. Пробудио сам се у једном српском стану, а напољу се пуцало.

 

Ostavi poruku