List „Vijesti iz svijeta“, u vlasništvu medijskog magnata Ruperta Mardoka, godinama je špijunirao veliki broj javnih ličnosti u Velikoj Britaniji, uključujući članove kraljevske porodice i fudbalskog trenera Žozea Murinja, navodi se u dosjeu sa dokazima koji je Bi-Bi-Si dobio na uvid.

U dosjeu se navodi da je list sedam godina plaćao bivšeg policajca Dereka Veba za praćenje više od 100 ličnosti. Kompanija „Njuz internešenel“, koja je vlasnik sada ugašenog lista, nije imala komentar na ove informacije.

Među praćenim ličnostima bili su i bivši fudbaler Geri Lineker, princ Vilijam i bivša djevojka princa Harija.

Veb je izjavio da se ničega ne stidi i da nije prekršio zakon. On kaže da ga je list kontaktirao ubrzo nakon što je 2003. godine otvorio detektivksu agenciju. On je sarađivao sa listom do njegovog gašenja u julu, nakon što se saznalo da su novinari „Vijesti iz svijeta“ prisluškivali mobilne telefone velikog broja poznatih ličnosti.

Veb je bivši policajac koji je godinama radio na tajnim operacijama praćenja, a prošao je i obuku obavještajne službe MI5. On kaže da je zaslužio da mu list poslije gašenja isplati određenu sumu novca zbog lojalnosti koju je iskazao u periodu od sedam godina, kao što je uradio sa ostalim honorarnim saradnicima, ali se to nije desilo.

Veb navodi da je dobijao zadatke putem telefona ili elektronske pošte od velikog broja novinara „Vijesti iz svijeta“, te da su u 90 odsto slučajeva mete bile poznate ličnosti ili političari.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku