Слаб пазар: Донедавно су трљали руке, а сада затварају радње и напуштају Србију због великог пада промета. Од 6.000 Кинеза, колико их је до прошле године живело у Београду, половина отишла

Кинески трговци масовно одлазе из Србије. Последњих недеља све више затварају радње, распродају робу и селе „бизнис“. Као разлог наводе драстичан пад промета и тврде да од продаје више не могу да плате ни трошкове закупа.
Кинези са којима смо разговарали појашњавају да је куповна моћ у Србији толико опала да су и њихови јефтини производи за нас скупи.
Нова тржишта пронашли су, кажу, у Пољској, земљама Јужне Америке и појединим државама Африке. С друге стране, српски трговци који имају тезге и објекте у близини кинеских, тврде да они, у ствари, одлазе зато што  више не могу да раде на црно и избегавају плаћање пореза.
Шен Хонг из Шангаја, који већ дуго живи у Београду и једно време је био генерални секретар Удружења Кинеза у Србији, тврди да је смањење промета једини разлог одласка његових сународника.
– Промет је страшно опао, овде више нема посла за нас. Од 6.000 Кинеза, колико их је до прошле године живело у Београду, половина њих је већ напустила Србију. У унутрашњости је слика мало боља, али и одатле људи одлазе и тек ће одлазити. Кинези из Србије иду највише у Пољску, Чиле, Бразил, Јужну Африку… – каже Шен Хонг.
Екипа Пресса била је јуче у новом кинеском тржном центру у блоку 70 на Новом Београду, смештеном тик уз стари центар, који уторком не ради, и уверила се да је много Кинеза отишло, а и они који су остали озбиљно размишљају о одласку. Радње препуне робе и тек понеки купац – то је, кажу, уобичајена слика у тржном центру којим некад није могло да се прође од гужве. Такав призор затекла је и наша екипа.
– Овако вам је сваког радног дана. Мало више посла буде само викендом, али то није ни приближно ономе како је било раније. Ови људи које видите су углавном пензионери. Они само разгледају и ретко шта купе. Да Кинезима не цветају руже види се и по нашим дневницама. Сада по цео дан радим за само 800 динара. Када је било посла плаћали су нас и по 1.500 – јада нам се продавачица у једној кинеској радњи.
Су Ли Веј (30) дошао је у Србију пре осам година. Радио је у Нишу, потом у Новом Пазару, Инђији… Сада има радњу у новобеоградском тржном центру.

Проблем и са визама

– Довукао сам много робе, али посла нема. Половина мојих пријатеља размишља о одласку. Многи су већ и отишли… Најбоље нам је ишло пре пет година, а онда је посао полако почео да стаје. А од пре годину дана овде је пустош. Види се да је криза озбиљна. Наш велики проблем су и српске визе, које нам дају само на пола године, највише на годину.  Имам двоје деце и ако се ситуација не поправи, мораћу и ја да идем одавде. Срби су много добри људи, међутим немају пара – прича Су Ли Веј.
Пензионерка Гордана Барбутов, коју смо затекли у тржном центру, каже да је приметно да је драстично опао број купаца.
– И ја сада прошетам, погледам да ли има нешто баш јефтино и одем – жали се Гордана.

Ostavi poruku