Припадници Кфора пробили су ноћас и заузели барикаду код Јариња. Приликом интервенције бачен сузавац. Срби постављају нову барикаду.

  • 08.00 – Ситуација на северу Косова је мирна, али алтернативни путеви у Рудници и даље су блокирани, јављају дописници РТС-а.
  • 05.15 – Двоје Срба који су били ухапшени приликом интервенције Кфора пуштени су после двочасновог задржавања, јавља репортер РТС-а Ана Манојловић.
  • 04.30 – Председник општине Лепосавић Бранко Нинић каже да су припадници америчког Кфора без икаквог повода бацили сузавац и позваo грађане да остану мирни и да не одговарају на провокације.

Ноћас око 2 сата припадници Кфора пешице су прешли преко барикаде код Јариња и поставили бодљикаву жицу према алтернтивном правцу који води преко Руднице.

Приликом интервенције бачен је сузавац.

Срби су, након што су војници бацили сузавац, истоварили неколико камиона шљунка за нову барикаду, јавили су репортери Тануга са лица места. Грађанима је на лицу место указана помоћ и испиране су им оче надражене сузавцем.

Група Срба се потом разишла и налазе се на том путу, али удаљена неколико стотина метара.

Војници америчког Кфора претходно су преко преводиоца у неколико наврата тражили од окупљених грађана да се разиђу и иду кући.

Двојица Срба била су приведена у базу Кфора код Јариња на два сата, па су пуштени.

Председник општине Лепосавић Бранко Нинић рекао је да ће грађани са севера Косова наставити са мирним отпором против успостављања приштинских инстутуција на прелазима.

Нинић је указао да су припадници Кфора без повода употребли сузавац и додао је да грађани не пружају отпор Кфору и другим међународним организацијама, него косовским институцијама.

Амерички војници Кфора блокирали су претходно и два алтернативна праваца поред прелаза Јариње и реке Ибар, који воде од Лепосавића ка Рашки.

Војници Кфора изашли су рано јутрос и из базе Нотинг хил крај Лепосавића са неколико возила на магистрални пут ка Косовској Митровици.

Пре два дана, 7. новембра, припадници међународних снага, по договору са мештанима са севера Космета, прошли су возилима из правца Митровице до базе Кфора код Јариња да би заменили трансформатор. Кретање конвоја прошло је без инцидената.

Ostavi poruku