Pripadnici Kfora probili su noćas i zauzeli barikadu kod Jarinja. Prilikom intervencije bačen suzavac. Srbi postavljaju novu barikadu.

  • 08.00 – Situacija na severu Kosova je mirna, ali alternativni putevi u Rudnici i dalje su blokirani, javljaju dopisnici RTS-a.
  • 05.15 – Dvoje Srba koji su bili uhapšeni prilikom intervencije Kfora pušteni su posle dvočasnovog zadržavanja, javlja reporter RTS-a Ana Manojlović.
  • 04.30 – Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić kaže da su pripadnici američkog Kfora bez ikakvog povoda bacili suzavac i pozvao građane da ostanu mirni i da ne odgovaraju na provokacije.

Noćas oko 2 sata pripadnici Kfora pešice su prešli preko barikade kod Jarinja i postavili bodljikavu žicu prema alterntivnom pravcu koji vodi preko Rudnice.

Prilikom intervencije bačen je suzavac.

Srbi su, nakon što su vojnici bacili suzavac, istovarili nekoliko kamiona šljunka za novu barikadu, javili su reporteri Tanuga sa lica mesta. Građanima je na licu mesto ukazana pomoć i ispirane su im oče nadražene suzavcem.

Grupa Srba se potom razišla i nalaze se na tom putu, ali udaljena nekoliko stotina metara.

Vojnici američkog Kfora prethodno su preko prevodioca u nekoliko navrata tražili od okupljenih građana da se raziđu i idu kući.

Dvojica Srba bila su privedena u bazu Kfora kod Jarinja na dva sata, pa su pušteni.

Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić rekao je da će građani sa severa Kosova nastaviti sa mirnim otporom protiv uspostavljanja prištinskih instutucija na prelazima.

Ninić je ukazao da su pripadnici Kfora bez povoda upotrebli suzavac i dodao je da građani ne pružaju otpor Kforu i drugim međunarodnim organizacijama, nego kosovskim institucijama.

Američki vojnici Kfora blokirali su prethodno i dva alternativna pravaca pored prelaza Jarinje i reke Ibar, koji vode od Leposavića ka Raški.

Vojnici Kfora izašli su rano jutros i iz baze Noting hil kraj Leposavića sa nekoliko vozila na magistralni put ka Kosovskoj Mitrovici.

Pre dva dana, 7. novembra, pripadnici međunarodnih snaga, po dogovoru sa meštanima sa severa Kosmeta, prošli su vozilima iz pravca Mitrovice do baze Kfora kod Jarinja da bi zamenili transformator. Kretanje konvoja prošlo je bez incidenata.

Ostavi poruku