У Бихаћу је у току претрес касарне „Орљани“ у оквиру истраге за злочине против Атифа Дудаковића, ратног команданта Петог корпуса Армије БиХ.

Претрес врше припадници Агенције за истраге и заштиту (СИПА), по налогу Суда БиХ.

Касарну користи јединица за подршку МУП-а Унско-санског кантона, а како Срна сазнаје у СИПА-и, у овом објекту се налази архива петог корпуса из ратног периода.

Архива је пронађена и запечаћена током истраге коју је СИПА водила против комесара полиције Унско-санског кантона Раме Бркића.

Докази о ратним злочинима петог корпуса пронађени су и током недавне ексхумација осам тијела српских војника у кругу касарне „Адил Бешић“ у Бихаћу. Убијенима су руке биле везане бодљикавом жицом.

Атиф Дудаковић још је на слободи, иако су 2006. године тадашњи предсједник и премијер Републике Српске Драган Чавић и Милорад Додик, због отезања судова, поднијели кривичну пријаву против њега за ратне злочине над Србима.

Медији у региону приказивали су видео снимке на којима се види како Дудаковић лично наређује ликвидације заробљеника.

Весна Будимир, шеф одјељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ, у понедјељак је разговарала са делегацијом Савеза логораша РС, који су након овог састанка изјавили да очекују убрзано подизање оптужница у предметима ратних злочина над Србима „Добровољачка“, „Велики парк“, „Силос“, „Атиф Дудаковић“ и „Виктор Бубањ“.

Извор: СРНА

Ostavi poruku