Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је да је напад вехабије Мевлида Јашаревића на Амбасаду САД у Сарајеву „пуцањ у опстанак и опоравак у БиХ“.

„То је злочиначки акт који обесхрабрује пријатеље, а охрабрује непријатеље“, рекао је Изетбеговић за сарајевско „Ослобођење“.

Он тврди да безбједносне службе у БиХ имају снаге да добију битку против вехабија, односно „добиће све што треба да би стекле такву снагу“.

„У најкраћем року морамо обезбиједити све законске претпоставке, људске и материјално-техничке ресурсе како бисмо унаприједили безбједносни систем“, рекао је Изетбеговић и додао да је при томе неопходна координисана акција државе, вјерске и академске заједнице.

Говорећи о писму америчког предсједника Барака Обаме, у којем су поновљени ставови САД о ризику прихватања апликације Палестине за пријем у чланство у УН, Изетбеговић је изразио увјерење да „огромна већина Босанаца и Херцеговаца очекује од Предсједништва БиХ да након вишедеценијске патње Палестинаца подржава њихова легитимна права“.

„Познат је став Небојше Радмановића, преостаје да видимо како ће се опредијелити Жељко Комшић. Уколико би Комшић подржао Палестинце, Радмановић би могао уложити вето на одлуку Предсједништва и тражити изјашњавање Народне скупштине РС са образложењем да је овим признањем угожен витални интерес Републике Српске“, рекао је Изетбеговић.

Он каже да би то била „апсурдна тврдња и неувјерљиво оправдање за глас против Палестине“.

Извор: СРНА

Ostavi poruku