Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da je napad vehabije Mevlida Jašarevića na Ambasadu SAD u Sarajevu „pucanj u opstanak i oporavak u BiH“.

„To je zločinački akt koji obeshrabruje prijatelje, a ohrabruje neprijatelje“, rekao je Izetbegović za sarajevsko „Oslobođenje“.

On tvrdi da bezbjednosne službe u BiH imaju snage da dobiju bitku protiv vehabija, odnosno „dobiće sve što treba da bi stekle takvu snagu“.

„U najkraćem roku moramo obezbijediti sve zakonske pretpostavke, ljudske i materijalno-tehničke resurse kako bismo unaprijedili bezbjednosni sistem“, rekao je Izetbegović i dodao da je pri tome neophodna koordinisana akcija države, vjerske i akademske zajednice.

Govoreći o pismu američkog predsjednika Baraka Obame, u kojem su ponovljeni stavovi SAD o riziku prihvatanja aplikacije Palestine za prijem u članstvo u UN, Izetbegović je izrazio uvjerenje da „ogromna većina Bosanaca i Hercegovaca očekuje od Predsjedništva BiH da nakon višedecenijske patnje Palestinaca podržava njihova legitimna prava“.

„Poznat je stav Nebojše Radmanovića, preostaje da vidimo kako će se opredijeliti Željko Komšić. Ukoliko bi Komšić podržao Palestince, Radmanović bi mogao uložiti veto na odluku Predsjedništva i tražiti izjašnjavanje Narodne skupštine RS sa obrazloženjem da je ovim priznanjem ugožen vitalni interes Republike Srpske“, rekao je Izetbegović.

On kaže da bi to bila „apsurdna tvrdnja i neuvjerljivo opravdanje za glas protiv Palestine“.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku