Тужиоци који раде на предметима ратних злочина почињених над Србима од Весне Будимир, шефице Одсјека за ратне злочине Тужилаштва БиХ, добили су кратак рок у којем морају донијети одлуке или ће се суочити са дисциплинском одговорношћу.

Казао је ово Бранислав Дукић, предсједник Савеза логораша РС, након данашњег састанка с Будимировом у Тужилшатву БиХ, истакавши да су предмети који морају бити окончани „Добровољачка“, „Велики парк“, „Силос“, „Атиф Дудаковић“ и „Виктор Бубањ“.

„Ово је први пут да смо ми као логораши из РС доживјели овакав један разговор и желим да похвалим тужитељицу Будимир. Она је дала својим тружиоцима врло кратак рок да ураде ове предмете. У противном она ће тражити њихову одговорност у ВСТВ-у. Тражиће чак и њхову смјену и избацивање из Тужилаштва БиХ“, казао је Дукић, истакавши да ће се с тужитељицом Будимир поновио састати за 15 дана.

„Она није жељела да каже који је рок дала, али можете сами закључити да ће то брзо бити јер тражи састанак са нама као свједоцима за 15 дана. Све док не дође до истине нема суживота и нема помирења, а у томе нестаје и држава БиХ. Без истине нема ни суживота“, рекао је Дукић.

Он очекује да у свим овим предметима буду подигнуте оптужнице.

Боро Медић, потпредсједник Савеза логораша РС, казао је да на данашњем састанку нису помињана имена одговорних за ове злочине.

„За нас је најважније да предмети иду, да се на њима ради и то нам је данас речено. Одређен је рок до којег се мора донијети одлука да ли се покреће или се не покреће процес. То је оно што је српска страна увијек тражила. Ово ће промијенити карактер рата. Сада су Срби агресори, а Бошњаци жртве. Када ови предмети буду процесуирани онда ћемо видјети да то није истина“, казао је Медић и додао да су окончање ових предмета „кочили политика и странци“.

Дукић је, говорећи о предмету „Добровољачка“, казао да очекује да оптужнице буду поднесен против политичког и војног врха ФБиХ.

„Немојте мислити да ми сада тражимо да Бошњацима суде јер су досад више осуђени Срби и Хрвати. Војни и политички врх РС је већ осуђен у Хагу. Зна се ко је командовао у Сарајеву, почев од барикада па надаље. Телевизија БиХ је Добровољачку преносила. Постоје ти људи и треба да кажу ко је тада ухапсио 250 војника ЈНА. Поједини ни данас нису изашли. Алија Изетбеговић је најодговорнији, али њега данас нема“, казао је Дукић.

Из Тужилаштва БиХ јучер нису жељели коментаристати састанак.

Ostavi poruku