Predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik rekao je da je Inckov izvještaj UN napisan „navijački“ i da potpuno nebitne stvari iz RS karakterizuje negativno, a prećutkuje sve ono što je negativno u Federaciji BiH.

„Mnogo bi više pomogao objektivan pristup i mnogo više značilo da neko može da objektivno procijeni stanje stvari u BiH“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je istakao da izvještaji visokog predstavnika UN služe više za „naklapanja u BiH“ nego da može da bude osnova za djelovanje bilo kojeg organa na nivou međunarodne zajednice.

Dodik je naglasio da se Incko mogao udostojiti da pošalje izvještaj Narodnoj skupštini RS, jer je po Aneksu 10 dužan da obavještava strane potpisnice aneksa, a Srpska je jedna od potpisnica aneksa.

„Visoki predstavnik je dio problema u BiH i ono što vidimo danas u BiH nastalo je jer su razni visoki predstavnici uporno rušili Dejton. To vidimo sada kao patološku potrebu da se odbrani nasilje koji su visoki predstavnici vršili ovdje, namećući zakone, donoseći odluke i smjenjujući ljude, na šta nisu imali pravo“, rekao je Dodik.

On je naglasio da, iako se domaćim organima spočitava poštivanje ljudskih prava, kod visokog predstavnika niti je vidljivo poštivanje ljudskih prava, niti poštivanje ustava.

Dodik je podsjetio da je početkom ove godine visoki predstavnik zatražio da Savjet bezbjednosti UN naknadno verifikuje sve odluke koje je bilo koji visoki predstavnik donio, što Savjet bezbjednosti nije uradio, ali je time Valentin Incko priznao da za takvo nešto nije imao pokriće.

„O tome ni mi, ni mediji nismo obratili dovoljno pažnje, ali je kapitalna stvar da je visoki predstavnik tražio da se verifikuju sve ranije donesene odluke svih visokih predstavnika i da to Savjet bezbjednosti nije potvrdio“, rekao je Dodik.

U šestom izvještaju o BiH visokog predstavnika Valentina Incka generalnom sekretaru UN, koji se odnosi na period od 21. aprila do 15. oktobra, navodi se da političko okruženje u BiH stagnira, jer lideri šest najvećih političkih partija ne uspijevaju da formiraju novi saziv Savjeta ministara BiH.

U izvještaju se, između ostalog, tvrdi i da RS nastavlja kombinovati pravne i političke aktivnosti koje dovode u pitanje državne institucije, kompetencije i zakone, kao i autoritet visokog predstavnika i relevantne rezolucije Savjeta bezbjednosti UN.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku