Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је бившег команданта муслиманских снага на подручју Бихаћа Атифа Дудаковића требало давно ухапсити.

„Постоје докази да је починио ратне злочине и тај човјек је морао давно бити ухапшен, али то говори о раду Суда и Тужилаштва БиХ“, рекао је новинарима Додик.

Он је истакао да, када је нешта везано за РС, људи буду ухапшени без икаквих ограничења.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић оцијенио је да све личи на маркетинг, јер се „у суштини ништа не дешава“.

„Нема хапшења, оптужница, а Суд, Тужилаштво и СИПА покушавају створити слику да раде нешто више по питању процесуирања ратних злочина над Србима“, истакао је Радојичић.

Он је оцијенио да је јасно да постоји пристрасност у досадашњем процесуирању ратних злочина пред правосудним институцијама на нивоу БиХ.

Предсједник Демократског народног савеза Марко Павић истакао је да се акција против Дудаковића проводи са закашњењем, али да за правду никада није касно.

„Потребно је брзо процесуирати Дудаковића, јер постоје необориви докази против њега“, навео је Павић.

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ почели су претрес и изузимају ратну документацију која се налази у просторијама бивше касарне „Орљани“ у Бихаћу. Акција се спроводи у оквиру истраге за ратне злочине против Атифа Дудаковића, некадашњег команданта Петог корпуса муслиманске армије, сазнаје Срна у изворима из Сипе.

Атиф Дудаковић још је на слободи, иако су 2006. године тадашњи предсједник и премијер Републике Српске Драган Чавић и Милорад Додик, због отезања судова, поднијели кривичну пријаву против њега за ратне злочине над Србима.

Извор: СРНА


Ostavi poruku