Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић изјавио је данас да политички проблем у БиХ не може бити отклоњен наметањем рјешења.

Коментаришући најновији извјештај високог представника у БиХ Валентина Инцка генералном секретару УН, Џомбић је рекао  да рјешење није у повећању буџета заједничких институција, већ у адекватној анализи свих буџетских позиција и уштеда у буџету заједничких институција, као допринос потпуној фискалној стабилности цијеле БиХ.

„Ми смо потпуно отворени у том процесу и чак смо дали приједлоге шта и на који начин се може урадити. Наравно, ту има још отворених питања, али мислим да смо врло близу  да договоримо одређене ствари као што су државна помоћ, попис становништва, одлука `Сејдић и Финци` и да у БиХ можемо доћи и до резултата ако нам буде препуштено да се сами договарамо“, изјавио је Џомбић новинарима у Бањалуци.

У шестом извјештају високог представника Валентина Инцка о БиХ генералном секретару УН који се односи на период од 21. априла до 15. октобра, наводи се да политичко окружење у БиХ стагнира, јер лидери шест највећих политичких партија не успијевају да формирају нови сазив Савјета министара БиХ.

Инцко у извјештају истиче да противљење из ентитета, нарочито из Српске, наставља да спречава усвајање адекватног државног буџета за 2011. годину. Истиче се да је настављена употреба запаљиве националистичке реторике, како из Српске, тако и лидера из Федерације БиХ, те да предсједници ХДЗ-а БиХ и ХДЗ-а 1990 настављају притисак за оснивање трећег ентитета, чему у прилог говори и засједање Хрватског народног сабора.

Извор: СРНА

Ostavi poruku