Italijanski premijer Silvio Berluskoni je pod sve većim pritiskom da podnese ostavku, a pozivima da ode sa funkcije danas se pridružio i njegov glavni koalicioni partner Umberto Bosi.

Berluskoni međutim kaže da će „ako treba da umre, umrijeti u parlamentu“, prenose mediji.

„Ne razumijete, ja sam rođen na izborima, pred očima javnosti, i ako treba da umrem umrijeću u parlamentu,“ rekao je Berluskoni ministrima sa kojima koji su ga pozvali da razmotre moguće opcije dodajući da neće podnijeti ostavku zbog osipanja većine, objavio je Korijere dela sera.

Bosi je rekao novinarima uoči glasanja o budžetu u parlamentu da je od Berluskonija zatraženo da podnese ostavku, kao i da bi bivši ministar pravosuđa Anđelino Alfano, trebalo da preuzme njegovo mjesto, prenio je Bi-Bi-Si.

Berluskonijeva većina se osula prije glasanja o budžetu pri čemu je nekoliko poslanika podnijelo ostavku ili reklo da će se usprotiviti predloženom zakonu.

Glasanje o budžetu koje je obično rutinska stvar je tako poprimilo mnogo veći značaj kao test Berluskonijeve političke snage.

Italijanski premijer je do sada insistirao na tome da ima dovoljnu podršku i još juče je demantovao navode da podnosi ostavku, nazivajući ih „neosnovanim glasinama.“

Berluskoni je poslije sinoćnjih razgovora unutar sopstvene partije i sa liderima Lige za sjever ostao pri tome da će sačekati da vidi ishod glasanja prije nego što donese konačnu odluku šta će učiniti.

Italijanski budžetski deficit je relativno nizak, ali kombinacija niske stope rasta italijanske privrede i javnog duga od 1,9 biliona evra je kod investitora podstakla strahovanja da bi Italija mogla da bude sljedeća žrtva evropske dužničke krize.

Ostavi poruku