Бивши хрватски премијер Иво Санадер појавиће се данас пред загребачким Жупанијским судом, који ће одлучивати о основаности друге оптужнице, која га терети за примање 10 милиона евра мита од предсједника Управе мађарске нафтне компаније „МОЛ“ Жолта Хернадија.

Кацеларија за сузбијање корупције и органозиваног криминала (УСКОК) изнијеће резултате истраге и доказе, а Санадер и његова одбрана своје доказе и упозоре на могуће пропусте у истрази.

Ако буде прихваћена оптужница, на суду ће бити договарано припремно рочиште на којем ће бити одређен почетак суђења, докази и свједоци.

Осим препуштања управљачких права „МОЛ-у“ у хрватској нафтној комапнији „Ина“, УСКОК тврди да је Санадер за 10 милиона евра требало да договори и склапање уговора о издвајању из „Ине“ пословања са гасом.

Оптужницом је предложено и да у случају да буде осуђен Санадер држави врати 10 милиона евра, јавили су хрватски медији.

Санадер је раније пред УСКОК-овим истражиоцима све оптужбе одбацио и нагласио да су о појединостима спорног уговора били упознати сви чланови тадашње владе, коалицијски партнери те тадашњи предсједник Хрватске Стјепан Месић.

У хрватским медијима недавно је објављено да постоји видеоснимак састанка Санадера и Хернадија у једном загребачком ресторану, који ће бити предат суду, док Санадерова одбрана тврди да је снимак настао након што је Санадер престао да врши дужност премијера и након закључења уговора са „МОЛ-ом“.

Ostavi poruku