Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader pojaviće se danas pred zagrebačkim Županijskim sudom, koji će odlučivati o osnovanosti druge optužnice, koja ga tereti za primanje 10 miliona evra mita od predsjednika Uprave mađarske naftne kompanije „MOL“ Žolta Hernadija.

Kacelarija za suzbijanje korupcije i organozivanog kriminala (USKOK) iznijeće rezultate istrage i dokaze, a Sanader i njegova odbrana svoje dokaze i upozore na moguće propuste u istrazi.

Ako bude prihvaćena optužnica, na sudu će biti dogovarano pripremno ročište na kojem će biti određen početak suđenja, dokazi i svjedoci.

Osim prepuštanja upravljačkih prava „MOL-u“ u hrvatskoj naftnoj komapniji „Ina“, USKOK tvrdi da je Sanader za 10 miliona evra trebalo da dogovori i sklapanje ugovora o izdvajanju iz „Ine“ poslovanja sa gasom.

Optužnicom je predloženo i da u slučaju da bude osuđen Sanader državi vrati 10 miliona evra, javili su hrvatski mediji.

Sanader je ranije pred USKOK-ovim istražiocima sve optužbe odbacio i naglasio da su o pojedinostima spornog ugovora bili upoznati svi članovi tadašnje vlade, koalicijski partneri te tadašnji predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić.

U hrvatskim medijima nedavno je objavljeno da postoji videosnimak sastanka Sanadera i Hernadija u jednom zagrebačkom restoranu, koji će biti predat sudu, dok Sanaderova odbrana tvrdi da je snimak nastao nakon što je Sanader prestao da vrši dužnost premijera i nakon zaključenja ugovora sa „MOL-om“.

Ostavi poruku