Predsjednik Vlade Republike Srpske /RS/ Aleksandar Džombić prisustvovaće danas svečanoj akademiji povodom obilježavanja 36 godina rada i razvoja banjalučkog Univerziteta.

Akademija će biti održana u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci sa početkom u 13.00 časova.

Šezdesetih godina prošlog vijeka u Banjaluci je postojalo nekoliko fakulteta i viših škola, koje su radile kao isturena odjeljenja Univerziteta u Sarajevu. To je bilo jezgro na osnovu koga je nastao Univerzitet.

Banjalučki univerzitet osnovan je 7. novembra 1975. godine. Tada je u sastavu Unverziteta bilo samo pet fakulteta: Elektrotehnički, Tehnološki, Mašinski, Pravni, Ekonomski i tri više škole, a 1978. osnovan je i Medicinski fakultet.

Tokom godina, Univerzitet se širio i stalno je povećavan broj fakulteta i pripadajućih institucija. Nakon raspada bivše Jugoslavije osnovani su Poljoprivredni fakultet 1992. godine, Filozofski i Šumarski 1993., Arhitektonsko-građevinski 1995., Prirodno-matematički 1996. i Akademija umjetnosti 1999. godine.

Danas je Univerzitet u Banjaluci respektabilna institucija, koja osim redovnih studija, ima i specijalističke, postdiplomske i doktorske studije.

Ostavi poruku