Disciplinski postupak protiv 175 suspendovanih mašinovođa počinje u utorak, a do kraja sedmice njima će biti izrečene zakonom predviđene disciplinske mjere, potvrdio je danas Dragan Savanović, generalni direktor „Željeznica RS“.

„Disciplinska komisija će na osnovu argumenata koje su podnijeli šefovi, odnosno direktori sekcija, ispitati validnost prijava, uzeti izjave od lica protiv kojih je pokrenut disciplinski postupak i izreći mjeru. Saslušavaće svakog pojedinačno, moraju pojedinačno odgovarati jer nije štrajk, nemaju zastupnika, to je pojedinačna odgovornost“, kazao je Savanović i dodao da su mašinovođe suspednovane do okončanja postupka, ali da suspenzija može biti povučena.

Mašinovođe, koje je Milorad Dodik, predsjednik RS, pozvao da se sutra vrate na posao, ili će u suprotnom dobiti otkaz, navode da ne mogu pokrenuti vozove jer ih je Uprava ŽRS suspendovala.

„Pored naše najbolje volje, mi nismo u stanju da vozimo jer smo suspendovani. Suspendovan mašinovođa ne može da vozi voz, a Uprava je suspendovala sve mašinovođe“, kazao je danas Radenko Marić, predstavnik mašinovođa.

On je ujedno pozvao predsjednika RS da čuje i njihovu stranu.

„Mi smo njega pozvali da na 20 minuta čuje samo našu stranu, ono što mi imamo da kažemo o svim ovim dešavanjima u ŽRS. Ako on kaže da mi nismo u pravu, spremni smo da ispoštujemo predsjednika i da počnemo da radimo, ako nam ukinu suspenzije“, poručio Marić.

Dodik obmanut

SDS je danas izrazio zabrinutost stanjem u „Željeznicama RS“, navodeći da se umjesto da se traži odgovornost onih koji su ovo preduzeće doveli u bezizlaznu situaciju, krivica prebacuje na radnike, koji nisu krivi što ovo javno preduzeće grca u dugovima i ima višak radnika. Iz ove stranke su pozvali predsjednika RS da se objektivno informiše o stanju u ŽRS, jer ga je, kako kažu, Uprava tog preduzeća obmanula da mašinovođe traže da im se plati dužni kilometar umjesto sat efektivne vožnje.

 

Ostavi poruku