Дисциплински поступак против 175 суспендованих машиновођа почиње у уторак, а до краја седмице њима ће бити изречене законом предвиђене дисциплинске мјере, потврдио је данас Драган Савановић, генерални директор „Жељезница РС“.

„Дисциплинска комисија ће на основу аргумената које су поднијели шефови, односно директори секција, испитати валидност пријава, узети изјаве од лица против којих је покренут дисциплински поступак и изрећи мјеру. Саслушаваће сваког појединачно, морају појединачно одговарати јер није штрајк, немају заступника, то је појединачна одговорност“, казао је Савановић и додао да су машиновође суспедноване до окончања поступка, али да суспензија може бити повучена.

Машиновође, које је Милорад Додик, предсједник РС, позвао да се сутра врате на посао, или ће у супротном добити отказ, наводе да не могу покренути возове јер их је Управа ЖРС суспендовала.

„Поред наше најбоље воље, ми нисмо у стању да возимо јер смо суспендовани. Суспендован машиновођа не може да вози воз, а Управа је суспендовала све машиновође“, казао је данас Раденко Марић, представник машиновођа.

Он је уједно позвао предсједника РС да чује и њихову страну.

„Ми смо њега позвали да на 20 минута чује само нашу страну, оно што ми имамо да кажемо о свим овим дешавањима у ЖРС. Ако он каже да ми нисмо у праву, спремни смо да испоштујемо предсједника и да почнемо да радимо, ако нам укину суспензије“, поручио Марић.

Додик обманут

СДС је данас изразио забринутост стањем у „Жељезницама РС“, наводећи да се умјесто да се тражи одговорност оних који су ово предузеће довели у безизлазну ситуацију, кривица пребацује на раднике, који нису криви што ово јавно предузеће грца у дуговима и има вишак радника. Из ове странке су позвали предсједника РС да се објективно информише о стању у ЖРС, јер га је, како кажу, Управа тог предузећа обманула да машиновође траже да им се плати дужни километар умјесто сат ефективне вожње.

 

Ostavi poruku