Srbi zaustavili vozila Kfora u Zvečanu, na putu ka administrativnom prelazu Jarinje. Vojnici došli iz pravca južne Kosovske Mitrovice, ali su se, posle kraćeg zadržavanja, vratili.

  • 8.00 –  Srbi su jutros oko pet časova zaustavili kod Zvečana nekoliko vozila Kfora koja su došla iz pravca južne Kosovske Mitrovice. Posle kraćeg zadržavanja, vojnici su se vratili odakle su došli.

Kolona vozila Kfora u kojoj je bila teška mehanizacija vraćena je jutros oko pet sati sa mosta na izlazu iz Zvečana, jer njihov prolazak, kako su objasnili predstavnici Srba, nije usaglašen sa čelnicima lokalnih samouprava na severu Kosova.

Kfor je ranije najavio da će tim putem proći teška mehanizacija zbog, kako je obrazloženo, nastavka rekonstrukcije mosta u mestu Ložište na putu Kosovska Mitrovica – Leposavić, u blizini Banjske.

U konvoju su bila vozila „hamer“, dizalica i druga teška mehanizacija.

Član kriznog štaba Časlav Sofronijević rekao je agenciji Beta da i Kfor mora da poštuje proceduru, odnosno da od Odeljenja za urbanizam u Skupštini opštine Zvečan dobije dozvolu za izvođenje tih radova.

Sofronijević je rekao da je namera Kfora sasvim drugačija i da oni „pokušavaju da izvezu teške mašine kako bi mogli da ruše barikade“ koje su postavili Srbi.

Kfor je za danas najavio radove na sanaciji mosta u Ložištu na putu ka administrativnom prelazu Jarinje. Iz komande Kfora rečeno je da je za popravku mosta potrebna bezuslovna sloboda kretanja za tešku mehanizaciju.

Most u Ložištu, koji se nalazi između Zvečana i Leposavića, neophodno je hitno sanirati zbog teških oštećenja u konstrukciji, saopšteno je ranije iz Kfora.

„Zbog bezbednosti, Kfor će nastaviti popravku mosta, koja je započeta pre 16. septembra i nastaviće je 7. novembra“, poručili su iz Kfora prošlog četvrtka.

„Ove popravke“, kako naglašava Kfor, „zahtevaju bezuslovnu slobodu kretanja za tešku mehanizaciju, koja je neophodna kako bi se ovi radovi završili“.

Nadležni iz Kfora ukazali su da samo jedna traka koja je trenutno prohodna nije dovoljna da bi njihova vozila prošla, a da su prošle srede predsednici četiri opštine, na sednici, odbili da propuste vozila.

Pripadnici Kfora uništili su, nešto iza ponoći, ručnu bombu koja je pronađena na parkingu policijske stanice u Zubinom Potoku. U eksploziji, koja je uznemirila žitelje Zubinog Potoka, nije bilo povređenih niti materijalne štete.

Bomba je, kako pretpostavljaju u policiji, bačena sinoć oko 22 časa na parkingu policijske stanice, ali nije eksplodirala.

Ostavi poruku