Срби зауставили возила Кфора у Звечану, на путу ка административном прелазу Јариње. Војници дошли из правца јужне Косовске Митровице, али су се, после краћег задржавања, вратили.

  • 8.00 –  Срби су јутрос око пет часова зауставили код Звечана неколико возила Кфора која су дошла из правца јужне Косовске Митровице. После краћег задржавања, војници су се вратили одакле су дошли.

Колона возила Кфора у којој је била тешка механизација враћена је јутрос око пет сати са моста на излазу из Звечана, јер њихов пролазак, како су објаснили представници Срба, није усаглашен са челницима локалних самоуправа на северу Косова.

Кфор је раније најавио да ће тим путем проћи тешка механизација због, како је образложено, наставка реконструкције моста у месту Ложиште на путу Косовска Митровица – Лепосавић, у близини Бањске.

У конвоју су била возила „хамер“, дизалица и друга тешка механизација.

Члан кризног штаба Часлав Софронијевић рекао је агенцији Бета да и Кфор мора да поштује процедуру, односно да од Одељења за урбанизам у Скупштини општине Звечан добије дозволу за извођење тих радова.

Софронијевић је рекао да је намера Кфора сасвим другачија и да они „покушавају да извезу тешке машине како би могли да руше барикаде“ које су поставили Срби.

Кфор је за данас најавио радове на санацији моста у Ложишту на путу ка административном прелазу Јариње. Из команде Кфора речено је да је за поправку моста потребна безусловна слобода кретања за тешку механизацију.

Мост у Ложишту, који се налази између Звечана и Лепосавића, неопходно је хитно санирати због тешких оштећења у конструкцији, саопштено је раније из Кфора.

„Због безбедности, Кфор ће наставити поправку моста, која је започета пре 16. септембра и наставиће је 7. новембра“, поручили су из Кфора прошлог четвртка.

„Ове поправке“, како наглашава Кфор, „захтевају безусловну слободу кретања за тешку механизацију, која је неопходна како би се ови радови завршили“.

Надлежни из Кфора указали су да само једна трака која је тренутно проходна није довољна да би њихова возила прошла, а да су прошле среде председници четири општине, на седници, одбили да пропусте возила.

Припадници Кфора уништили су, нешто иза поноћи, ручну бомбу која је пронађена на паркингу полицијске станице у Зубином Потоку. У експлозији, која је узнемирила житеље Зубиног Потока, није било повређених нити материјалне штете.

Бомба је, како претпостављају у полицији, бачена синоћ око 22 часа на паркингу полицијске станице, али није експлодирала.

Ostavi poruku