За разлику од многих других земаља, БиХ није искористила позицију несталног члана Савјета безбједности (СБ) УН-а да побољша свој међународни положај и успостави присније односе с великим силама.

Стручњаци у нашој земљи истичу да је БиХ као нестална чланица СБ имала више штете него користи, с обзиром на то да су се свјетски проблеми попут Косова или Палестине директно одражавали на унутрашњу бх. политику, гдје су, ионако нестабилну политичку ситуацију, доводили до усијања.

„Чланство у Савјету безбједности УН-а свело се на приказивање БиХ онакве како је види Харис Силајџић. Гледајући по томе, имали смо више штете него користи од тог чланства, што довољно говори о БиХ. Друге државе су на све начине лобирале, учествовале и на крају извлачиле корист од свог чланства, а ми смо стагнирали“, казала је Ана Тришић-Бабић, замјеник министра спољних послова БиХ.

Она је нагласила да се БиХ и те како могла окористити о то чланство, у смислу наметања неких међународних пројеката и искуством које смо имали с обзиром на то да су код нас биле и мировне мисије.

Највећи послијератни међународни успјех БиХ, како су то истицали званичници када смо 1. јануара 2010. године постали нестални члан СБ УН-а, узалуд је потрошен јер је БиХ изгубила шансу да се у међународним односима наметне као земља која је спремна да активно учествује у свјетским процесима. Исто тако, с искуствима у постконфликтној изградњи мира БиХ није успјела да се наметне као земља која има искуства у свему томе, јер често се догађало да унутрашња неслагања, као што је сада случај с Палестином, БиХ вежу руке у СБ УН-а. Оно што је сигурно јесте да БиХ чланством у СБ није ојачала углед у свијету и олакшала пут, како би реализовала спољнополитичке приоритете и отворила врата за бржи економски напредак.

„Чињеница је да многе земље ту своју позицију искористе дјелујући на дневној бази, у смислу контаката или билатералних сусрета, јер то је мјесто перманентног контакта са државама цијелог свијета. У том смислу, БиХ су практично биле везане руке, јер је мандат прошао у блокади Савјета министара“, казао је Милош Шолаја, директор Центра за међународне односе из Бањалуке.

Асим Мујкић, професор Факултета политичких наука из Сарајева, каже да се чланством у СБ УН-а могло постићи више, али, с обзиром на то да је БиХ једна некохерентна држава, врло мало се у тако респектабилном тијелу и могло искористити.

„БиХ једноставно има пуно својих унутрашњих неријешености да би могла наступати као један субјект. Ако вагамо крајње штете или користи, мислим да чланство не може бити некорисно. Само њено учешће афирмисало је њену државност, па макар и у формалном смислу“, казао је Мујкић.

Подсјећања ради, БиХ је као нестална чланица СБ УН-а изабрана на период од 1. јануара 2010. године до 1. јануара 2012. Избор БиХ услиједио је након што је Пољска, као источноевропка земља, одустала од кандидатуре за ово тијело. БиХ је у СБ УН-а у име источноевропске групе земаља замијенила Хрватску, која се, према мишљењу стручњака из те земље, добро окористила овим чланством јер је побољшала међународни углед земље и наметнула се као незаобилазан фактор у политичком и економском животу источне европе.

Генерална скупштина УН-а изабрала је Гватемалу, Мароко, Пакистан и Того да од 1. јануара у наредне двије године буду нове несталне чланице СБ-а. Умјесто БиХ, као нестална чланица из групе источноевропских земаља, изабран је Азербејџан.

Најважније тијело УН-а

Савјет безбједности (СБ) је најважније тијело УН-а, задужено за одржавање мира и безбједности међу народима. Док остали органи УН-а само дају препоруке владама земаља чланица, СБ има овлаштења да доноси одлуке које владе земаља чланица морају поштовати. Његове одлуке су познате као резолуције. СБ има 15 чланица, од чега је пет сталних, и то Кина, САД, Француска, Велика Британија и Русија, док се 10 несталних именује на двогодишњи мандате тако што се сваке године бира по пет земаља. БиХ је изабрана са Бразилом, Нигеријом, Габоном и Либаном. У СБ УН-а БиХ је затекла Аустрију, Јапан, Мексико, Уганду и Турску, које су 1. јануара 2011. године замијениле Индија, Јужна Африка, Њемачка, Коломбија и Португал.

Ostavi poruku