Данас се обележава 41. Годишњица од смрти краља Петра Другог Карађорђевића.

Краљ Петар Други је умро 1970. године у изгнанству, а сахрањен је у цркви Нова Грачаница у Либертвилу (САД).

И судбина већине преминулих Карађорђевића, који су се после Другог светског рата нашли у изгнанству, иста је као и судбина младог краља.

Последње две деценије је у више наврата покретана иницијатива да се њихови земни остаци пренесу на Опленац, али је она остала без одговора породице и државе.

Управник Задужбине краља Петра Првог на Опленцу Миладин Гавриловић сматра да би наредна година могла бити прекретница у том смислу, јер се 2012. навршава сто година од освећења грађевинског дела цркве Светог Ђорђа и првих сахрана.

„Краљ Петар Први пренео је из Беча посмртне остатке својих родитеља, кнеза Александра и кнегиње Персиде и сахранио их је у опленачкој цркви, коју је и градио са намером да буде породична гробница свих Карађорђевића“, рекао је Гавриловић.

Он сматра да се завештање краља Петра Првог треба испунити, поготово када је реч о његовом унуку, који је, као наследник свог убијеног оца, краља Александра Првог, макар и на кратко био краљ Југославије, али се то односи и на краљицу Марију и остале Карађорђевиће, чији су гробови расути по свету.

Ostavi poruku