Службеник у добојском одјељењу за пасоше Aгенције за идентификациона докумената, евиденцију и размјену података (IDDEEA) Горан Лукић звани Лисац из Добоја и још три особе ухапшени су јуче због сумње да су шверцовали оружје, минско-експлозивна средства и војну опрему.

Осим Лукића ухапшени су и Горан Ђурић, Перо Тубић и Горан Даниловић, такође са подручја Добоја.

Aкцију хапшења на ширем подручју Добоја извели су по налогу Тужилаштва БиХ припадници Aгенције за истраге и заштиту БиХ (SIPA) с циљем разбијања организоване криминалне групе која се бави шверцом оружја, минско-експлозивних средстава и војне опреме.

У акцији је претресено више локација на градском подручју и у насељима Кладаре и Баре, а заплијењена је и већа количина оружја.

-Заплијењено је шест минобацача калибра 82 милиметра, 22 ручне бомбе и 33 ручна бацача ракета – зоље. Заплијењено је и пет килограма експлозива, седам аутоматских пушака, пет модификованих телефона за активирање експлозивних направа и одређена количина муниције – саопштено је из SIPA.

Према незваничним информацијама оружје и минско-експлозивна средства требало је да буду превезени у Србију.

Како сазнајемо Лукић је означен као организатор групе која се бавила препродајом оружја. Извор близак истрази казао је за „Глас Српске“ да је Лукић био задужен и за контакте са добављачима и купцима наоружања.

Ђурић у Добоју има продавницу рачунарске опреме, а раније је радио у Оружаним снагама БиХ, док је Тубић на челу Параглајдинг клуба „Парагхост“ из Добоја.

У Тужилаштву БиХ су рекли да је акција спроведена ради сузбијања међународне трговине оружјем и минско-експлозивним средствима, те да је овај предмет преузет од добојског Окружног тужилаштва.

Четворица осумњичених требало је да јуче буду предати на саслушање надлежном тужиоцу.

– Послије саслушања приведених лица, за које се сумња да су починили кривично дјело неовлашћеног промета оружја и војне опреме, те производа двојне употребе, као и неовлашћеног промета опојне дроге, тужилац ће одлучити да ли ће за њих бити затражено одређивање притвора – рекли су у Тужилаштву.

У вријеме полицијских претреса шалтер сала за издавање личних докумената у Центру јавне безбједности Добој била је блокирана.

Коџага

Према незваничним информацијама Горан Даниловић познат је полицији од раније. Он се доводи у везу са ухапшенима у акцији МУП-а РС „Коџага“, изведеној у мају прошле године.

У тој акцији ухапшене су 33 особе, а истражни органи су саопштили да трагају за још 13 лица. У акцији „Коџага“ заплијењено је око 6,5 килограма хероина, 180 килограма марихуане и већа количина оружја.

Ostavi poruku