Službenik u dobojskom odjeljenju za pasoše Agencije za identifikaciona dokumenata, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) Goran Lukić zvani Lisac iz Doboja i još tri osobe uhapšeni su juče zbog sumnje da su švercovali oružje, minsko-eksplozivna sredstva i vojnu opremu.

Osim Lukića uhapšeni su i Goran Đurić, Pero Tubić i Goran Danilović, takođe sa područja Doboja.

Akciju hapšenja na širem području Doboja izveli su po nalogu Tužilaštva BiH pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) s ciljem razbijanja organizovane kriminalne grupe koja se bavi švercom oružja, minsko-eksplozivnih sredstava i vojne opreme.

U akciji je pretreseno više lokacija na gradskom području i u naseljima Kladare i Bare, a zaplijenjena je i veća količina oružja.

-Zaplijenjeno je šest minobacača kalibra 82 milimetra, 22 ručne bombe i 33 ručna bacača raketa – zolje. Zaplijenjeno je i pet kilograma eksploziva, sedam automatskih pušaka, pet modifikovanih telefona za aktiviranje eksplozivnih naprava i određena količina municije – saopšteno je iz SIPA.

Prema nezvaničnim informacijama oružje i minsko-eksplozivna sredstva trebalo je da budu prevezeni u Srbiju.

Kako saznajemo Lukić je označen kao organizator grupe koja se bavila preprodajom oružja. Izvor blizak istrazi kazao je za „Glas Srpske“ da je Lukić bio zadužen i za kontakte sa dobavljačima i kupcima naoružanja.

Đurić u Doboju ima prodavnicu računarske opreme, a ranije je radio u Oružanim snagama BiH, dok je Tubić na čelu Paraglajding kluba „Paraghost“ iz Doboja.

U Tužilaštvu BiH su rekli da je akcija sprovedena radi suzbijanja međunarodne trgovine oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima, te da je ovaj predmet preuzet od dobojskog Okružnog tužilaštva.

Četvorica osumnjičenih trebalo je da juče budu predati na saslušanje nadležnom tužiocu.

– Poslije saslušanja privedenih lica, za koje se sumnja da su počinili krivično djelo neovlašćenog prometa oružja i vojne opreme, te proizvoda dvojne upotrebe, kao i neovlašćenog prometa opojne droge, tužilac će odlučiti da li će za njih biti zatraženo određivanje pritvora – rekli su u Tužilaštvu.

U vrijeme policijskih pretresa šalter sala za izdavanje ličnih dokumenata u Centru javne bezbjednosti Doboj bila je blokirana.

Kodžaga

Prema nezvaničnim informacijama Goran Danilović poznat je policiji od ranije. On se dovodi u vezu sa uhapšenima u akciji MUP-a RS „Kodžaga“, izvedenoj u maju prošle godine.

U toj akciji uhapšene su 33 osobe, a istražni organi su saopštili da tragaju za još 13 lica. U akciji „Kodžaga“ zaplijenjeno je oko 6,5 kilograma heroina, 180 kilograma marihuane i veća količina oružja.

Ostavi poruku