Одбрана Војислава Шешеља оцијенила је да су неутемељене и неозбиљне оптужбе да је Шешељ злоупотријебио повјерљиве разговоре са правним савјетницима за одавање заштићених података, на основу којих је секретар Трибунала прошле недјеље увео надзор тих разговора на мјесец дана.

У вечерас објављеном поднеску одбрана оцјењује да је циљ судског секретара „наметање нехумане изолације, елиминисање привилегованих контаката са правним савјетницима и отежавање одбране“.

„Зато претресно веће мора коначно оваквој пракси и поступању секретаријата Трибунала једном да стане на пут“, пише у закључку вечерас објављеног поднеска, који је сачинио правни савјетник Дејан Мировић, а потписао Шешељ.

Мировић тврди и да од Шешеља никад није добио упутство да прекрши било коју заштитну мјеру Трибунала, нити да „објави неки поверљиви поднесак“ на његовој интернет страници.

Називајући „бесмисленом“ тврдњу да је Шешељ правним савјетницима током повјерљивих разговора давао упутства о кршењу заштитних мјера, одбрана се у поднеску пита: „Како то секретаријат Трибунала зна? Да ли је секретаријат прислушкивао привилеговане разговоре Шешеља и његових правних савјетника. Ако је тако, онда треба покренути поступак који ће утврдити одговорност секретаријата, а не Шешеља.“

Трибунал је 28. октобра саопштио да је мјера надзора Шешељевих разговора уведена на основу сумње да је „Шешељ злоупотријебио привилеговану (ненадзирану) комуникацију у покушају да утиче на свједоке или да их застраши, односно да омета спровођење правде“.

„У писму које је данас послато Војиславу Шешељу, секретар је објаснио да постоји основана сумња да је Шешељ злоупотријебио режим ненадзиране комуникације да би омогућио објављивање повјерљивог материјала на свом вебсајту кршећи наредбе суда и тиме ометао спровођење правде“, изјавила је представница суда Нерма Јелачић.

Трибунал је Шешеља у понедјељак осудио на 18 мјесеци затвора због обелодањивања идентитета 10 заштићених свједока из главног процеса који се против њега води по оптужници за злочине над несрбима у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-93. Прошле године, лидер Српске радикалне странке је због истог прекршаја правоснажно осуђен на 15 мјесеци затвора.

Због тога што књиге и документе са подацима о свједоцима није уклонио са своје интернет странице, Трибунал је Шешеља по трећи пут оптужио за непоштовање суда. О кривици по данас измијењеној оптужници Шешељ би требало да се изјасни у петак, 4. новембра.

Прије него што му је јуче изречена пресуда због непоштовања суда, Шешељ је најавио да се пред Трибуналом неће изјашњавати ни о једном питању све док надзор његових разговора с правним савјетницима не буде укинут.

Шешељ и даље може да разговара са својим правним савјетницима, али ће та комуникација бити праћена. Одлука о надзору биће поново размотрена за мјесец дана, а лидер Српске радикалне странке се на њу може жалити предсједнику Трибунала Теодору Мерону.

У главном поступку против Шешеља, завршне ријечи заказане су за 5. март идуће године.

Ostavi poruku