Situacija na severu Kosova treba da bude rešena mirnim putem ili će Kfor tražiti drugo rešenje, rekao komandant Kfora Erhard Drevs. Vojnici Kfora fotografisali grupu građana okupljenih u blizini barikade u selu Zupče.

Situacija na severu Kosova i Metohije je nepromenjena – Srbi su i dalje na barikadama, a vozila se usmeravaju na alternativne putne pravce. Komandant Kfora Erhard Drevs ocenjuje da trenutna situacija treba da bude rešena mirnim putem ili će Kfor tražiti drugo rešenje.

„Ovaj problem bi trebalo da bude rešen kroz dijalog. Ako dijalogom ne bude pronađeno adekvatno rešenje onda je na Kforu zadatak da pronađe drugo rešenje“, rekao je Drevs tokom današnje posete Uroševcu, prenosi Tanjug.

Drevs nije pominjao rokove za deblokadu puteva.

Grupa vojnika Kfora je oko podne prišla blizu barikade u selu Zupče, u opštini Zubin Potok, i fotografisala okupljene građane.

Vojnici su džipom došli do punkta Kfora, na putu koji vodi ka susednom albanskom selu Čabra, da bi potom pet vojnika peške prišlo na oko 50 metara od barikade, odakle su fotografisali okupljene građane.

Građani na barikadama pretpostavljaju da te fotografije vojnici Kfora koriste kako bi upotpunili svoje izveštaje koje šalju nadležnim komandama o dešavanjima na severu Kosova. Međutim, strahuju da mogu biti iskorišćene i za identifikaciju.

Dok su vojnici Kfora fotografisali okupljene na barikadama, iz suprotnog pravca, iz smera Zubinog Potoka, jednom slobodnom kolovoznom trakom pored barikade u Zupču neometano je prošao jedan džip Kfora, javlja Tanjug.

I tokom jučerašnjeg dana, nekoliko vozila Kfora, među kojima su bili džipovi i sanitetsko vozilo, prošli su neometano pored barikade kod Zupča, uputivši se prema administrativnom prelazu Brnjak.

Srbi i danas po smenama dežuraju na barikadama postavljenim na severu Kosova, a na glavnim magistralnim pravcima otvorena je po jedna kolovozna traka kako bi Kfor i civilna vozila mogli slobodno da se kreću.

Iako je prolaz za vojnike Kfora faktički slobodan, Kfor tu mogućnost neće koristiti za svoje konvoje sve dok, kako je objašnjeno, ne bude omogućena sloboda kretanja za sve međunarodne organizacije u Pokrajini.

Građani severnog Kosova ne dozvoljavaju prolazak vozilima Euleksa, čijim predstavnicima zameraju što svojim helikopterima na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak prevoze kosovske carinike i pograničnu policiju.

Oba administrativna prelaza na severu Kosova i dalje su blokirana, tako da se na sever Kosova iz pravca centralne Srbije, i obrnuto, može doći jedino zaobilaznim makadamskim putevima.

Ostavi poruku