Ситуација на северу Косова треба да буде решена мирним путем или ће Кфор тражити друго решење, рекао командант Кфора Ерхард Древс. Војници Кфора фотографисали групу грађана окупљених у близини барикаде у селу Зупче.

Ситуација на северу Косова и Метохије је непромењена – Срби су и даље на барикадама, а возила се усмеравају на алтернативне путне правце. Командант Кфора Ерхард Древс оцењује да тренутна ситуација треба да буде решена мирним путем или ће Кфор тражити друго решење.

„Овај проблем би требало да буде решен кроз дијалог. Ако дијалогом не буде пронађено адекватно решење онда је на Кфору задатак да пронађе друго решење“, рекао је Древс током данашње посете Урошевцу, преноси Танјуг.

Древс није помињао рокове за деблокаду путева.

Група војника Кфора је око подне пришла близу барикаде у селу Зупче, у општини Зубин Поток, и фотографисала окупљене грађане.

Војници су џипом дошли до пункта Кфора, на путу који води ка суседном албанском селу Чабра, да би потом пет војника пешке пришло на око 50 метара од барикаде, одакле су фотографисали окупљене грађане.

Грађани на барикадама претпостављају да те фотографије војници Кфора користе како би употпунили своје извештаје које шаљу надлежним командама о дешавањима на северу Косова. Међутим, страхују да могу бити искоришћене и за идентификацију.

Док су војници Кфора фотографисали окупљене на барикадама, из супротног правца, из смера Зубиног Потока, једном слободном коловозном траком поред барикаде у Зупчу неометано је прошао један џип Кфора, јавља Танјуг.

И током јучерашњег дана, неколико возила Кфора, међу којима су били џипови и санитетско возило, прошли су неометано поред барикаде код Зупча, упутивши се према административном прелазу Брњак.

Срби и данас по сменама дежурају на барикадама постављеним на северу Косова, а на главним магистралним правцима отворена је по једна коловозна трака како би Кфор и цивилна возила могли слободно да се крећу.

Иако је пролаз за војнике Кфора фактички слободан, Кфор ту могућност неће користити за своје конвоје све док, како је објашњено, не буде омогућена слобода кретања за све међународне организације у Покрајини.

Грађани северног Косова не дозвољавају пролазак возилима Еулекса, чијим представницима замерају што својим хеликоптерима на административне прелазе Јариње и Брњак превозе косовске царинике и пограничну полицију.

Оба административна прелаза на северу Косова и даље су блокирана, тако да се на север Косова из правца централне Србије, и обрнуто, може доћи једино заобилазним макадамским путевима.

Ostavi poruku