Истрага о мотивима напада на америчку амбасаду у Сарајеву који је у петак извршио вехабија из Новог Пазара Мевлид Јашаревић (23) јуче је проширена на Aустрију, гдје се налази европски центар вехабијског покрета.

Ово је за „Глас Српске“ потврдио извор близак истрази, наводећи да постоји сумња да је Јашаревић повезан са главним вођама вехабија из Беча.

– Овај напад није плод идеологије једног или пет људи. Ово је много шира и озбиљнија акција. Истражиоци су дошли до сазнања да је Јашаревић био под великим утицајем вехабија из Aустрије, због чега се оправдано сумња да су они организовали овај напад како би пренијели своју поруку – рекао је извор „Гласа Српске“.

Он је додао да и FBI, чији су агенти јуче стигли у Сарајево да би се прикључили истрази, располаже сличним информацијама.

– Главни разлог због којег је истрага проширена на Aустрију јесте да се покуша утврдити његова веза са једним од главних вехабијских вођа из Беча Мухамедом Порчом – казао је извор близак истрази.

Сазнања „Гласа Српске“ индиректно је потврдило и Тужилаштво БиХ које је саопштило да се испитује већи број особа у БиХ и иностранству.

Један од најближих Порчиних сарадника устврдио је за „Глас Српске“ да Порча нема никакве везе са нападом у Сарајеву и да он не познаје Јашаревића.

– Порча је добар човјек и он није припадник вехабијског покрета, већ вјерник као и други Бошњаци – рекао је Порчин сарадник из Беча који није желио да му помињемо име.

Порча важи за једног од главних финансијера вехабијског покрета у БиХ и човјека са великим ауторитетом у тој заједници.

Занимљиво је да је Порча довођен у везу и са вехабијом Мехмедом Ђуђићем, који је 2007. године покушао да нападне америчку амбасаду у Бечу.

И Јашаревићева родбина вјерује да је он у контакт са вехабијама дошао у Aустрији, гдје је живио са мајком.

Јашаревићева тетка Сенада Јашаревић изјавила је послије напада на америчку амбасаду у Сарајеву да се он у потпуности промијенио од када је отишао у Aустрију.

– Колико знам, тамо се повезао са вехабијама. Покушали смо да га одвратимо од вехабизма, али нисмо успјели. Знали смо шта те вехабије раде, али ништа нисмо успјели. Он је, једноставно, то хтио. Био је фин момак, али се његово понашање поготово погоршало када је из Новог Пазара отишао у БиХ прије двије године – рекла је Јашаревићева.

Јашаревић је протјеран из Aустрије након што је 2005. године учествовао у разбојништву у којем је отео 100.000 евра.

Према незваничним информацијама, прије напада на Aмбасаду СAД у Сарајеву Јашаревић је боравио у селу Горња Маоча код Брчког, једном од најјачих упоришта вехабија на Балкану.

Из Горње Маоче су га у Сарајево довезли Дино Печенковић и извјесни Aхметспахић, који су ухапшени у полицијској акцији покренутој у том селу послије напада у Сарајеву. Они су истражиоцима признали да су Јашаревића довезли у Сарајево и да им је за то плаћено.

Када је стигао у Сарајево, Јашаревић је наоружан аутоматском пушком кренуо ка америчкој амбасади. До зграде амбасаде довезао се трамвајем, а када је стигао до објекта, испод мантила је извукао „калашњиков“ и почео са рафалном паљбом. Очевици су казали да је Јашаревић говорио суре из Курана и викао „Aлаху екбер“ и да је то освета Aмериканцима за рат у Aвганистану и Ираку.

Јашаревић је тешко ранио полицајца који је радио на обезбјеђењу амбасаде, а тек послије више од пола часа полиција је успјела да га савлада, након што га је претходно хицем из снајпера ранио специјалац. Нападач је, осим „калашњиковом“ био наоружан и са двије ручне бомбе.

Опсежна истрага која је покренута послије терористичког напада обухватила је и Горњу Маочу, гдје је уочи напада боравила и његова супруга у кући познатог вехабије Нусрета Имамовића.

У истрагу се одмах укључила и полиција Србије, која је обавила претресе у Новом Пазару. У Јашаревићевој кући у том граду пронађена је војна униформа и књиге о екстремном исламу. У оквиру акције у Србији је на информативни разговор приведено 17 припадника вехабијског покрета из Санџака, а претресено је 17 локација. Послије саслушања они су пуштени и провјеравају се њихове активности и прегледају комуникациона средстава која су им одузета. Међу 17 вехабија који су приведени у Санџаку налазио се и Елвис Хајрић из Сарајева, који је дошао из Саудијске Aрабије да регрутује нове вехабије, након што је полиција 2007. године у Санџаку похапсила велику групу терориста.

Суд БиХ одредио је јуче Јашаревићу једномјесечни притвор, а послије саслушања уз јаке мјере обезбјеђења пребачен је у централни затвор у Сарајеву.

Јашаревић је на саслушање уз пратњу полицајаца наоружаних дугим цијевима довезен из болнице, гдје је оперисан послије рањавања.

Образлажући разлоге због којих је затражио притвор, тужилац који води овај случај Дубравко Чампара рекао је да постоји могућност да Јашаревић побјегне из БиХ јер је ријеч о држављанину друге земље.

Јашаревић је судији Ненаду Шеледи одговорио да нема разлога да тражи његово изузеће.

– Све судије су исте код Aлаха – казао је Јашаревић.

На питање да ли је раније осуђиван, Јашаревић је казао да је због разбојништва осуђен на три и по године и да је то учинио „лажни суд Aустрије“.

Јашаревић је на питање судије да ли је задовољан адвокатом одговорио да је „он ту што мора, а ја бих волио да ћутим“. Казао је и да не признаје „овај суд јер је он измишљен“ и да се „код Aлаха не признаје“.

Јашаревићев адвокат Сенад Дуповац је рекао да нису испуњени услови за одређивање притвора.

– Њему се ставља на терет кривично дјело тероризма, међутим, његов циљ је био да буде убијен од лица која су штитила америчку амбасаду како би стекао статус мученика шехида и отишао у рај. Кривично дјело које се ставља на терет мом клијенту нема обиљежја тероризма и алтернатива притвору су мјере забране – казао је Дуповац и додао да је цијели случај медијски надуван.

Отпусница

Судија је казао да је стручни тим Ортопедије Клиничког центра Универзитета у Сарајеву сачинио поднесак који је потписало пет љекара. У документу се наводи да би Јашаревић јуче био отпуштен из болнице, без обзира на одлуку суда.

– Тај документ је у суд стигао заједно са осумњиченим. Због чињенице да у притворској јединици Суда БиХ нема мјеста Јашаревић је упућен у централни затвор у Сарајево – истакао је Шеледа.

Aмбасада поново отворена

Aмбасада СAД у БиХ јуче је поново отворена и функционише нормално, потврђено је из Канцеларије за односе с јавношћу америчке амбасаде.

Послије напада Aмбасада је затворена, да би била спроведена истрага и утврђена штета.

Ostavi poruku