Предсједник Републике Српске Милорад Додик, коментаришући напад на Амбасаду САД у Сарајеву, изјавио је да се у БиХ намјерно ствара атмосфера у којој се вехабијски покрети несметано развијају, а за то оптужује Бакира Изетбеговића, члана Предсједништва БиХ.

– Није тајна да Бакир Изетбеговић одржава континуиране контакте с таквих групама. Према неким нашим информацијама, врло је цијењен у радикалним исламистичким групама, а чак има и контакте с одређеним групама и службама у Ирану – рекао је Додик за Курир и додао:

– То су све рецидиви рата. Изетбеговић, кад је дошао на власт, рекао је да наставља политику свога оца. Тиме ствара атмосферу у којој радикални исламистички кругови могу да се развијају у БиХ. Његови ставови и идеологија политичког исламизма, али и ставови муфтије Мустафе Церића подгријавају цијелу ситуацију, у којој је БиХ центар вехабизма, који је одговоран за напад на амбасаду у Сарајеву – подвлачи Додик.

С друге стране, академик у БиХ Мухамед Филиповић у интервјуу Дневном авазу тврди да се мора испитати улога српске тајне службе и то да ли су искористили Мевлида Јашаревића, за кога каже да је „српски терориста“.

– Тачно је да је овај младић индоктриниран на исламу апсолутно супротне идеологије. Али, потребно је испитати све околности, па и варијанту да српска обавјештајна служба има прсте у свему томе! Поготово јер се српски званичници хвале да су све вријеме контролисати Јашаревића. Нама је из раније историје познато да је државна безбједност старе Југославије користила управо екстремисте за своје циљеве – сматра Филиповић.

Упитан да прокоментарише ове наводе, Додик је, како преноси Курир, оцијенио да коначно неко у Србији примјећује врло тешке подвале.

– Нападач се приказује као Србин, а не као муслиман, Бошњак или вехабија. Сви свјетски медији су тако то приказали јер свима њима одговара идеја да су „Срби лоши момци“. Сигуран да сам српске тајне службе немају везе с нападом на Амбасаду САД у Сарајеву. Овиме се само покушава избјећи чињеница да су вехабијски покрети, као и друге разне секте, присутне управо у БиХ – закључује Додик.

Пуцање уз Мерлина!

На најпопуларнијој друштвеној мрежи Фејсбуку Мевлид Јашаревић има страницу под називом „Јер ја знам зашто“, коју је „лајковало“ више од 250 људи. Постављен је и снимак Јашаревићевог „похода“ на амбасаду у Сарајеву, коју прати музика групе Мерлин.

Ostavi poruku