Дино Печенковић и извјесни Ахметспахић, ухапшени у јучерашњој полицијској акцији у Горњој Маочи, признали су да у петак довезли Мевлида Јашаревића у Сарајеву за што им је плаћено, јавили су федерални медији.

Тужилац Тужилаштва БиХ Дубравко Чампара рекао је да су припадници Агенције за истраге и заштиту (СИПА) БиХ јуче у Горњој Маочи извршили истражне радње над двије особе, те да је пронађена и Мирела Јашаревић, супруга Мевлида Јашаревића, над којом се, такође, проводе истражне радње, након којих ће бити одлучено о даљем поступању са овим особама.

У једној кући у Горњој Маочи пронађени су и лични документи Јашаревића, а претреси су извршени и на неколико локација у Сарајеву, током којих је ухапшено лице са иницијалима Семир Е.

Срна сазнаје да су припадници СИПЕ јуче претресли и кућу Нусрета Пашалића у Горњој Маочи, али да он није приведен.

Припадници Сипе и осталих безбједносних структура и данас су наставили опсежну истрагу о терористичком нападу на зграду амбасаде САД.

Београдски медији су јавили да су припадници МУП-а Србије приликом јучерашње акције у кући вехабије Мевлида Јашаревића у Новом Пазару пронашли војну униформу и књиге о екстремном исламу. Кућа осумњиченог је претресена у оквиру акције коју су послије напада на америчку амбасаду у Сарајеву извели српски полицајци.

Дуповац: Јашаревићу потребна психијатријска помоћ

Сенад Дуповац, бранилац вехабије Мевлида Јашаревића, изјавио је да је његовом брањенику потребна психијатријска помоћ, односно да је „несређен и да није свјестан својих поступака“.

„Овдје ће бити неопходна медицинска вјештачења“, оцијенио је Дуповац.

Тужилац Тужилаштва БиХ Дубравко Чампара рекао је да је у току пауза у процесу Јашаревићевог саслушања у Клиничком центру Универзитета у Сарајеву, те да ће оно бити настављено током послијеподнева.

Он је додао да је Суд БиХ додијелио Јашаревићу браниоца по службеној дужности и да ће Тужилаштво предложити притвор, чим он буде способан да изађе из болнице.

Вехабија Мевлид Јашаревић пуцао је у петак поподне из калашњикова на Амбасаду САД у Сарајеву и при томе ранио радника на обезбјеђењу америчке Амбасаде. Јашаревић, који је током терористичког напада био наоружан и са двије ручне бомбе, као припадник вехабијског покрета боравио је у Горњој Маочи у вријеме полицијске акције у фебруару прошле године.

Извор: СРНА

Ostavi poruku