Republika Srpska bila je spremna za formiranje vlasti na nivou BiH još pre godinu dana, rekao predsednik RS Milorad Dodik odgovarajući na optužbe Bakira Izetbegovića da je odgovoran zato što vlast nije formirana.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik odbacio je optužbe bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da je odgovoran zato što nije formirana vlast na državnom nivou, navodeći da su srpske stranke zato bile spremne još pre godinu dana.

„Republika Srpska je bila spremna da uđe u formiranje vlasti na nivou BiH još pre godinu i nismo imali nijednu rezervu u tom pogledu. To što je haotična situacija u Federaciji BiH u pogledu političkih odnosa, to je njihov problem, a oni se pokazuju kao ‘majstori’ da bi prebacili odgovornost na druge“, rekao je Dodik novinarima u Donjoj Gradini.

Predsednik RS je ocenio da Bakir Izetbegović nastavlja politiku svog oca Alije Izetbegovića, koja je, kako je istakao, „ratnička politika, čiji je cilj stvaranje stereotipa o Srbima kao narodu koji je za sve krivac“.

„S obzirom na to da je Bakir Izetbegović rekao da sledi politiku svog oca, nemamo razloga da sumnjamo u njegove na namere da realizuje projekat islamske države na prostoru BiH“, naglasio je Dodik.

Komentarišići napad na američku ambasadu u Sarajevu, Dodik je rekao da mediji u Federaciji BiH ističu da je napadač državljanin Srbije, što bi, kako je istakao, „trebalo da implicira da je napadač Srbin, te održi stereotip o Srbima kao krivcima za sve“.

„Poštovanje nalaže da se kaže da je to Bošnjak, pripadnik vehabijskog pokreta, koji je motivisan ideologijom radikalnog islama i koji je uzvikivao da ne želi da ubija muslimane, već američke građane, što govori dovoljno o tome na koji način to treba posmatrati“, naveo je predsednik RS.

Milorad Dodik je sa izraelskim šefom diplomatije Avigdorom Libermanom posetio Spomen-područje Donja Gradina.

Ostavi poruku