Република Српска била је спремна за формирање власти на нивоу БиХ још пре годину дана, рекао председник РС Милорад Додик одговарајући на оптужбе Бакира Изетбеговића да је одговоран зато што власт није формирана.

Председник Републике Српске Милорад Додик одбацио је оптужбе бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића да је одговоран зато што није формирана власт на државном нивоу, наводећи да су српске странке зато биле спремне још пре годину дана.

„Република Српска је била спремна да уђе у формирање власти на нивоу БиХ још пре годину и нисмо имали ниједну резерву у том погледу. То што је хаотична ситуација у Федерацији БиХ у погледу политичких односа, то је њихов проблем, а они се показују као ‘мајстори’ да би пребацили одговорност на друге“, рекао је Додик новинарима у Доњој Градини.

Председник РС је оценио да Бакир Изетбеговић наставља политику свог оца Алије Изетбеговића, која је, како је истакао, „ратничка политика, чији је циљ стварање стереотипа о Србима као народу који је за све кривац“.

„С обзиром на то да је Бакир Изетбеговић рекао да следи политику свог оца, немамо разлога да сумњамо у његове на намере да реализује пројекат исламске државе на простору БиХ“, нагласио је Додик.

Коментаришићи напад на америчку амбасаду у Сарајеву, Додик је рекао да медији у Федерацији БиХ истичу да је нападач држављанин Србије, што би, како је истакао, „требало да имплицира да је нападач Србин, те одржи стереотип о Србима као кривцима за све“.

„Поштовање налаже да се каже да је то Бошњак, припадник вехабијског покрета, који је мотивисан идеологијом радикалног ислама и који је узвикивао да не жели да убија муслимане, већ америчке грађане, што говори довољно о томе на који начин то треба посматрати“, навео је председник РС.

Милорад Додик је са израелским шефом дипломатије Авигдором Либерманом посетио Спомен-подручје Доња Градина.

Ostavi poruku